FAQs EU SANCTIONS ON RUSSIA
Lansat pe 16 martie 2022
privind restricțiile la export în temeiul articolelor 2, 2a și 2b din Regulamentul nr. 833/2014 al Consiliului privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina (denumit în continuare "Regulamentul privind sancțiunile"), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 2022
Traducere prietenoasă în limba română - Biroul EIFEC din Bruxelles - www.eifec.org
Aceste întrebări frecvente (FAQ) oferă informații privind restricțiile la export referitoare la bunurile cu dublă utilizare și la produsele de tehnologie avansată, în conformitate cu articolele 2, 2a și 2b din Regulamentul privind sancțiunile, din perspectiva serviciilor Comisiei. Numai Curtea de Justiție a UE poate oferi o interpretare autorizată a legislației Uniunii.
Trimiterile la articolele și anexele din Regulamentul privind sancțiunile se referă la Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al Consiliului din 31 iulie 2014, astfel cum a fost modificat prin regulamente ulterioare ale Consiliului, în special Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 2022.
În sensul prezentelor întrebări frecvente, termenul "restricții la export" se referă la restricțiile la export privind produsele cu dublă utilizare și produsele de tehnologie avansată, în conformitate cu articolele 2, 2a și 2b din Regulamentul privind sancțiunile.
În sensul prezentei întrebări frecvente, termenul "exporturi" se referă la vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de articole, precum și la furnizarea de servicii de brokeraj și de asistență tehnică și financiară, cu excepția cazului în care se prevede altfel.
În sensul prezentelor întrebări frecvente, termenul "autorizație" se referă la autorizarea derogărilor în conformitate cu Regulamentul privind sancțiunile și la autorizația pentru produse cu dublă utilizare în conformitate cu Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare.
În scopul acestei întrebări frecvente, numerotarea articolelor se bazează pe versiunea în limba engleză a Regulamentului privind sancțiunile.
Regulamentul privind sancțiunile conține o interdicție de export pentru bunurile și tehnologiile care pot fi utilizate în aviație sau în industria spațială, precum și în sectorul energetic. Aceste măsuri nu fac obiectul prezentei întrebări frecvente.
16 martie 2022
Structura generală și abordarea urmată pentru prezentul ghid
Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 20221 se bazează pe măsurile restrictive (sancțiuni) ale UE sub formă de restricții la export în temeiul Regulamentului privind sancțiunile2 și le extinde. Cu excepția cazului în care sunt modificate prin Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului sau prin alte regulamente, dispozițiile existente ale Regulamentului privind sancțiunile rămân în vigoare și continuă să se aplice.
Prezentul ghid are ca scop sprijinirea autorităților naționale competente și a părților interesate, inclusiv a exportatorilor, în punerea în aplicare a noilor restricții la export introduse la articolele 2, 2a și 2b și a dispozițiilor conexe de la articolele 1, 2c și 2d din Regulamentul privind sancțiunile, astfel cum a fost modificat în februarie 2022, fără a aduce atingere celorlalte dispoziții ale regulamentului respectiv.
___________________
1 Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina
2 Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al Consiliului din 31 iulie 2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina
16 martie 2022
În primul rând, Regulamentul privind sancțiunile a extins domeniul de aplicare a restricțiilor la export în ceea ce privește bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, astfel cum sunt identificate în anexa I la Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare3 . Exportul acestor produse a fost interzis din 2014 pentru sectorul militar. Acum, interdicția se aplică chiar și atunci când aceste articole sunt destinate utilizatorilor sau utilizărilor civile, cu excepții și derogări foarte limitate.
În al doilea rând, regulamentul privind sancțiunile interzice, de asemenea, exportul de articole suplimentare de "tehnologie avansată" pentru a limita consolidarea capacității militare și tehnologice a Rusiei în sectoare precum electronica, calculatoarele, telecomunicațiile și securitatea informației, senzorii și laserele, precum și în domeniul maritim.
În al treilea rând, Regulamentul privind sancțiunile identifică entitățile legate de baza industrială și de apărare a Rusiei, cărora le sunt impuse restricții și mai stricte la export.
La fel ca în cazul altor regimuri de sancțiuni ale UE, restricțiile la export se aplică vânzării, furnizării, transferului și exportului de produse vizate, precum și furnizării de servicii de intermediere și de asistență tehnică și financiară.
Noile dispoziții prevăd scutiri și derogări foarte limitate în anumite situații definite și explicate în continuare în prezentul document. În mod similar, Regulamentul privind sancțiunile permite o anumită posibilitate de a continua exporturile în cadrul unor contracte preexistente sau "grandfathered", sub rezerva unei evaluări de la caz la caz.
În sfârșit, regulamentul privind sancțiunile conține o interdicție de export pentru bunurile și tehnologiile care pot fi utilizate în aviație sau în industria spațială, precum și în sectorul energetic. Aceste măsuri nu fac obiectul prezentei întrebări frecvente.
___________________
3 Regulamentul (UE) 2021/821 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, brokerajului, asistenței tehnice, tranzitului și transferului de produse cu dublă utilizare.
16 martie 2022
În termeni simpli, procesul de verificare a faptului că sunteți vizat de o restricție la export este următorul:
Aceasta este o diagramă simplificată; pentru clarificări suplimentare, vă rugăm să verificați la autoritățile competente relevante din statul dumneavoastră membru dacă Regulamentul privind sancțiunile (sau alte restricții) se aplică produsului pe care îl vindeți în Rusia.
Anumite anexe la Regulamentul privind sancțiunile, de exemplu anexele II, X și XI, includ coduri din Nomenclatura Combinată (NC), în timp ce produsele cu dublă utilizare și produsele cu tehnologie avansată enumerate în anexa VII sunt identificate cu descrieri tehnice. Ca parte a obligațiilor sale de conformitate, operatorul economic trebuie să verifice, pe baza codului NC sau a descrierii tehnice, dacă un produs care urmează să fie exportat este sau nu acoperit. Faptul că codul NC corespunzător unui articol nu este enumerat în Regulamentul privind sancțiunile nu exclude faptul că anumite articole clasificate sub codul NC respectiv sunt afectate, deoarece acestea pot fi articole cu dublă utilizare sau cele din anexa VII la Regulamentul privind sancțiunile, în conformitate cu articolele 2, 2a și 2b. În ceea ce privește produsele cu dublă utilizare și cele din anexa VII la regulamentul privind sancțiunile, nu există nicio corelație în regulamentul privind sancțiunile între codurile NC și aceste produse care fac obiectul măsurilor restrictive.
16 martie 2022
Restricțiile la export aplicabile produselor cuprinse în anexa I la Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare și produselor de "tehnologie avansată" iau forma unor interdicții, dar există scutiri și derogări limitate. Scutirile acoperă, printre altele, nevoile umanitare, urgențele sanitare, urgențele naturale dezastre, utilizări medicale și farmaceutice, exporturi temporare de echipamente pentru utilizarea de către mass-media, articole de uz personal. Derogările acoperă, printre altele, exporturile destinate cooperării între guverne, exporturile destinate rețelelor de telecomunicații civile, exporturile destinate exploatării, întreținerii și securității capacităților nucleare civile sau exporturile destinate societăților deținute sau controlate exclusiv sau în comun de o entitate din UE sau de o entitate dintr-o țară parteneră, sau exporturile care fac obiectul unor contracte anterioare.
Aceste scutiri și derogări nu sunt disponibile pentru exportul către persoane sau entități care au legătură cu baza industrială și de apărare a Rusiei, astfel cum sunt enumerate în anexa IV. Pentru aceste entități, exportul este permis numai în condițiile specificate la art. 2b alineatul (1) literele (a) și (b).
În paralel, trebuie remarcat faptul că scutirile și derogările menționate mai sus nu sunt disponibile nici pentru exporturile destinate industriei aeronautice sau spațiale.
16 martie 2022
Restricțiile la export au intrat în vigoare și au devenit pe deplin aplicabile la 26 februarie 2022.
De la această dată, exporturile de bunuri și tehnologii care fac obiectul restricțiilor la export introduse prin Regulamentul privind sancțiunile sunt permise numai dacă sunt autorizate în temeiul (i) unor derogări relevante sau (ii) unor derogări supuse autorizării. În cazul în care este necesară o autorizație, până când aceasta nu este acordată, comerțul nu poate continua.
16 martie 2022
If the items are not covered by the Sanctions Regulation, they may be sold, supplied, transferred or exported to Russia without restrictions and the related provision of technical and financial assistance may continue. This is without prejudice to any other trade restrictions that might be in place under other provisions of the Regulation or under other regulations.
16 March 2022
The Sanctions Regulation applies “without prejudice” – i.e. in parallel – to the EU Dual-Use Regulation (EU) 2021/821. Exporters must ensure they comply with both regulations.
Consequently, the export of dual-use items might require an authorisation under the Dual-Use Regulation and, where a derogation applies under the Sanctions Regulation, also under that regulation. In case of doubt, exporters should contact the competent authority of the Member State where the exporter is resident or established.
In case the export of a dual-use item or an ‘Advanced technology’ item in Annex VII falls under the scope of an exemption, no prior authorisation is required under the Sanctions Regulation. For dual-use items, however, an authorisation might still be required under the Dual-Use Regulation.
For authorisations for goods and technology listed in Annex VII of the Sanctions Regulation, the rules and procedures laid down in the EU Dual-Use Regulation apply, mutatis mutandis. This means, for example, that when the export of an item not listed under Annex I of the Dual-Use Regulation is subject to an authorisation requirement under the Dual-Use Regulation for example under Article 4 (so-called ‘catch-all’ clauses), such authorisation requirements remain in place, notwithstanding the fact that the same item may be listed in Annex VII to the Sanctions Regulation.
16 March 2022
The export of dual-use items for military end-use and end-users is prohibited under the Sanctions Regulation. The export of items not listed in Annex I to the EU Dual-Use Regulation nor under the Sanctions Regulation may still be subject to control under the “catch-all clause” of the Dual-Use Regulation, i.e. to ensure that they are not for military end-uses or end-users (including where the export concerns individuals or entities listed on Annex IV to the Sanctions Regulation).
16 March 2022
Definiția "asistenței tehnice" și a "serviciilor de brokeraj" se găsește la articolul 1 literele (c) și (d) din Regulamentul privind sancțiunile. Furnizarea unei astfel de asistențe sau a unor astfel de servicii intră sub incidența interdicțiilor prevăzute la articolul 2 alineatul (2) și la articolul 2a alineatul (2) și poate face obiectul scutirilor și derogărilor prevăzute la articolul 2 alineatul (3) și la articolul 2a alineatul (3), la articolul 2 alineatul (4) și la articolul 2a alineatul (4), precum și la articolul 2 alineatul (5) și la articolul 2a alineatul (5).
16 martie 2022
Notificarea către autoritatea națională competentă și cererea de autorizare trebuie să fie transmise prin mijloace electronice. Anexa IX la Regulamentul privind sancțiunile prevede formulare care conțin elementele obligatorii pentru aceste notificări sau cereri și, ori de câte ori este posibil, exportatorii ar trebui să utilizeze aceste formulare. Cu toate acestea, în cazul în care utilizarea formularului nu este posibilă, exportatorii trebuie să furnizeze cel puțin toate elementele descrise în formular și în ordinea prevăzută în formulare.
În cazul în care articolul este reglementat de Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare, exportatorii trebuie să prezinte, de asemenea, formularul (formularele) în conformitate cu regulamentul respectiv autorității naționale competente.
Formularul de notificare/cerere/autorizare din anexa IX la Regulamentul privind sancțiunile se referă numai la dispozițiile articolelor 2, 2a și 2b. Aceasta nu afectează utilizarea formularelor referitoare la alte dispoziții ale Regulamentului privind sancțiunile.
16 martie 2022
Produsele necontrolate care conțin una sau mai multe componente enumerate în anexa VII nu fac obiectul restricțiilor la export aplicabile exportului acestor componente, cu condiția ca tranzacția să nu aibă ca scop eludarea normelor privind controlul exporturilor cu dublă utilizare sau a restricțiilor privind produsele de "tehnologie avansată" în conformitate cu Regulamentul privind sancțiunile.
Cu toate acestea, pentru produsele enumerate în anexa I la Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare, se aplică în continuare nota "element principal". Aceasta înseamnă că produsele necontrolate care conțin una sau mai multe componente enumerate în anexa respectivă fac în continuare obiectul normelor privind controlul exporturilor în conformitate cu Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare, inclusiv "regula privind elementele principale".
16 martie 2022
Articolul 2 alineatul (3) și articolul 2a alineatul (3) din Regulamentul privind sancțiunile prevăd șapte scutiri limitate de la restricțiile la export, cu condiția îndeplinirii anumitor condiții și cerințe, și anume, utilizarea scutirii este declarată autorităților vamale și se face o notificare la prima utilizare a acesteia. Aceste scutiri se aplică pentru:
-
scopuri umanitare, urgențe sanitare, prevenirea sau atenuarea urgentă a unui eveniment care ar putea avea un impact grav și semnificativ asupra sănătății și siguranței umane sau asupra mediului sau ca răspuns la dezastre naturale;
-
în scopuri medicale sau farmaceutice;
-
exportul temporar de articole pentru a fi utilizate de către mass-media;
-
actualizări de software;
-
utilizarea ca dispozitive de comunicare pentru consumatori;
-
asigurarea securității cibernetice și a securității informațiilor pentru persoanele fizice și juridice, entitățile și organismele din Rusia, cu excepția guvernului său și a întreprinderilor controlate direct sau indirect de către guvernul respectiv; sau
-
uzul personal al persoanelor fizice care călătoresc în Rusia sau al membrilor familiilor apropiate care călătoresc cu acestea și se limitează la efectele personale, obiectele de uz casnic, vehiculele sau uneltele de comerț deținute de aceste persoane și care nu sunt destinate vânzării.
16 martie 2022
Articolul 2 alineatul (4) și articolul 2a alineatul (4) din Regulamentul privind sancțiunile prevăd opt derogări pentru care trebuie solicitată o autorizație din partea autorității naționale competente. Până la acordarea autorizației, exportul produsului este interzis. Derogările acoperă situațiile în care articolul este destinat:
-
cooperarea dintre Uniune, guvernele statelor membre și guvernul Rusiei în chestiuni pur civile;
-
cooperarea interguvernamentală în programele spațiale;
-
exploatarea, întreținerea, retragerea combustibilului și securitatea capacităților nucleare civile, precum și cooperarea în domeniul nuclear civil, în special în domeniul cercetării și dezvoltării;
-
siguranța maritimă;
-
rețelele civile de telecomunicații, inclusiv furnizarea de servicii de internet;
-
utilizarea exclusivă a entităților deținute sau controlate exclusiv sau în comun de o persoană juridică, o entitate sau un organism înregistrat sau constituit în conformitate cu legislația unui stat membru sau a unei țări partenere;
-
reprezentanțele diplomatice ale Uniunii, ale statelor membre și ale țărilor partenere, inclusiv delegațiile, ambasadele și misiunile.
Pentru contractele încheiate înainte de 26 februarie 2022, vă rugăm să verificați întrebările 25-27. Pentru situațiile cu persoanele sau entitățile enumerate în anexa IV, vă rugăm să verificați întrebarea 17.
16 martie 2022
Este de competența autorității naționale competente să stabilească documentația necesară care ar putea fi utilă pentru a evalua și verifica dacă sunt îndeplinite condițiile pentru scutiri sau derogări. Această documentație poate include contracte, acorduri interguvernamentale, declarații din partea exportatorului (autodeclarație).
16 martie 2022
Regulamentul privind sancțiunile interzice vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, precum și furnizarea de asistență tehnică și financiară aferentă, de bunuri sau tehnologie către utilizatorii finali militari din Rusia, pentru utilizările finale militare și utilizatorii finali militari enumerați în anexa IV la regulamentul privind sancțiunile. Aceasta acoperă atât produsele cu dublă utilizare (enumerate în anexa I la Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare), cât și produsele de "tehnologie avansată" (enumerate în anexa VII la Regulamentul privind sancțiunile).
În ceea ce privește exporturile potențiale către utilizatori non-militari care nu sunt enumerați în anexa IV la Regulamentul privind sancțiunile sau pentru utilizări finale non-militare ale acestor bunuri și tehnologii, se aplică următoarele:
- Pentru produsele cu dublă utilizare enumerate în anexa I la Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare sau care fac obiectul unei cerințe de autorizare ca urmare a aplicării unei clauze generale:
-
în cazul în care utilizarea finală prevăzută se încadrează în domeniul de aplicare al scutirilor enumerate la articolul 2 alineatul (3) (a se vedea întrebarea 12), nu este necesar să se solicite o autorizație în temeiul Regulamentului privind sancțiunile, dar exportatorul trebuie să respecte cerințele prevăzute de Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare. În plus, Regulamentul privind sancțiunile impune exportatorului să declare în declarația vamală că produsele sunt exportate în temeiul scutirii relevante și să notifice autoritatea competentă a statului membru în care exportatorul este rezident sau stabilit atunci când exportă pentru prima dată utilizând scutirea relevantă, în termen de 30 de zile de la data la care a avut loc primul export. Autoritățile naționale competente vor monitoriza utilizarea scutirilor pentru a preveni orice risc de eludare a măsurilor.
-
în cazul în care utilizarea finală prevăzută se încadrează în domeniul de aplicare al oricăreia dintre cele opt activități enumerate la articolul 2 alineatul (4) (a se vedea întrebarea 13), exportatorul solicită o autorizație, iar autoritatea competentă a statului membru în care exportatorul este rezident sau stabilit efectuează o evaluare de la caz la caz. În plus, exportatorul trebuie să respecte cerințele în temeiul Regulamentului UE privind dubla utilizare.
-
în cazul în care exportul face obiectul unor contracte încheiate înainte de 26 februarie 2022, vă rugăm să verificați întrebările 25-27.
- Pentru produsele de "tehnologie avansată", astfel cum sunt enumerate în anexa VII la Regulamentul privind sancțiunile:
-
în cazul în care utilizarea finală prevăzută se încadrează în domeniul de aplicare al celor șapte excepții enumerate la articolul 2a alineatul (3) (a se vedea întrebarea 12), nu este necesar să se solicite o autorizație în temeiul Regulamentului privind sancțiunile. Regulamentul privind sancțiunile prevede ca exportatorul să declare în declarația vamală că produsele sunt exportate în temeiul scutirii relevante și să notifice autoritatea competentă a statului membru în care exportatorul este rezident sau stabilit atunci când exportă pentru prima dată utilizând scutirea relevantă, în termen de 30 de zile de la data la care a avut loc primul export.
Autoritățile naționale competente vor monitoriza utilizarea derogărilor pentru a preveni orice risc de eludare a măsurilor.
-
în cazul în care utilizarea finală prevăzută se încadrează în domeniul de aplicare al activităților enumerate la articolul 2a alineatul (4) (a se vedea întrebarea 13), exportatorul solicită o autorizație, iar autoritatea competentă a statului membru în care exportatorul este rezident sau stabilit efectuează o evaluare de la caz la caz.
-
în cazul în care exportul face obiectul unor contracte încheiate înainte de 26 februarie 2022, vă rugăm să verificați întrebările 25-27.
În plus, în ceea ce privește articolele din industria aeronautică și spațială, vă rugăm să consultați întrebarea 4, care confirmă faptul că derogarea și scutirile de mai sus nu sunt disponibile pentru aceste sectoare.
16 martie 2022
Autorizațiile în temeiul articolelor 2, 2a și 2b sunt prelucrate de autoritățile naționale competente enumerate în anexa I la Regulamentul privind sancțiunile și respectă normele și procedurile prevăzute în Regulamentul UE privind dubla utilizare, care se aplică mutatis mutandis.
16 martie 2022
Se aplică condiții mai stricte pentru exporturile către anumiți utilizatori finali care au legătură cu baza industrială și de apărare a Rusiei. În ceea ce privește aceste persoane și entități enumerate în anexa IV la Regulamentul privind sancțiunile, nu se aplică derogări și se aplică doar unele posibilități foarte limitate de autorizare de la caz la caz de către autoritățile naționale competente pentru prevenirea sau atenuarea urgentă a unui eveniment care ar putea avea un impact grav și semnificativ asupra sănătății și siguranței umane sau asupra mediului. În ceea ce privește aceste persoane și entități, contractele încheiate înainte de 26 februarie 2022 pot fi executate, sub rezerva unei autorizații din partea autorității naționale competente, dar comerțul trebuie să se oprească până la acordarea unei astfel de autorizații. Astfel de autorizații se solicită înainte de 1 mai 2022.
Restricțiile la export pentru aceste entități nu se aplică în cazul în care produsele în cauză nu sunt enumerate în anexa VII la Regulamentul privind sancțiunile (produse de "tehnologie avansată") și nici în anexa I la Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare sau care fac obiectul unor clauze generale în temeiul Regulamentului UE privind produsele cu dublă utilizare. Aceasta nu aduce atingere niciunei alte restricții la export care ar putea fi în vigoare în temeiul altor norme sau regulamente.
Exportatorii din UE trebuie, de asemenea, să se asigure că produsele vizate nu ajung la entitățile incluse pe listă în mod indirect (prin intermediul filialelor din afara listei acestor entități sau al altor entități pe care le controlează, sau prin intermediul unui intermediar). Vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de produse reglementate către un intermediar terț este, de asemenea, interzisă, dacă produsele ar ajunge la entitatea inclusă pe listă. În toate situațiile, exportatorii din UE ar trebui să exercite o diligență adecvată cu privire la partenerii lor de afaceri și la destinația finală a bunurilor.
În plus, exportatorilor din UE le este interzis să participe, cu bună știință și în mod intenționat, la activități care au ca obiect sau ca efect eludarea acestor restricții la export.
16 martie 2022
Ca regulă generală, dacă nu vă aflați în aceste situații, nu are rost să solicitați o autorizație. În ceea ce privește condițiile aplicabile îndeplinirii contractelor existente, vă rugăm să verificați întrebările 25-27.
16 martie 2022
Articolele incluse în lista de produse din anexa VII au fost selectate pe baza faptului că acestea pot contribui, direct sau indirect, la consolidarea capacității militare și tehnologice a Rusiei. De asemenea, acestea au fost selectate în cooperare cu țările noastre partenere.
16 martie 2022
Persoanele și entitățile de pe lista extinsă sunt anumiți utilizatori finali care au legătură cu baza industrială și de apărare a Rusiei. Acestea au fost, de asemenea, selectate în cooperare cu țările noastre partenere.
16 martie 2022
Funcționarea practică a restricțiilor la exportul de produse cu dublă utilizare și de "tehnologie avansată" pentru întreprinderi
Articolele din anexa VII sunt enumerate pe baza descrierii și a parametrilor lor tehnici. În cazul în care exportați în Rusia și produsele dumneavoastră fac obiectul unor controale, vi s-ar putea solicita să furnizați orice document necesar pentru identificarea produsului dumneavoastră și util pentru identificarea și clasificarea acestuia, inclusiv, de exemplu, o fișă tehnică în care sunt enumerate caracteristicile și parametrii tehnici ai produsului dumneavoastră.
16 martie 2022
Anexa VII la Regulamentul privind sancțiunile care enumeră produsele de "tehnologie avansată" nu conține coduri de mărfuri (vamale).
Anexa la prezenta Întrebări frecvente include, în scop pur informativ, un tabel de corespondență cu referințe care corelează mărfurile din anexa VII la Regulamentul privind sancțiunile cu codurile de mărfuri corespunzătoare, astfel cum sunt definite în conformitate cu normele din Tariful vamal comun și din Nomenclatura combinată (NC). Acest tabel este furnizat din curtoazie operatorilor economici pentru a-i ajuta la identificarea și clasificarea mărfurilor din anexa VII care fac obiectul măsurilor prevăzute la articolul 2a alineatul (1) și la articolul 2b alineatul (1) din Regulamentul privind sancțiunile. Codurile NC din 8 cifre corespunzătoare reprezintă un ghid neobligatoriu pentru operatorii economici în vederea detectării și identificării mărfurilor pe care le declară. Acesta nu este obligatoriu și este furnizat fără prejudiciu pentru toate obligațiile operatorului economic din punctul de vedere al controlului exporturilor și al sancțiunilor care trebuie verificate la momentul depunerii declarației vamale.
Trebuie remarcat faptul că, deși codurile de mărfuri sprijină operatorii economici în eforturile lor de conformare, este necesară o evaluare tehnică suplimentară pentru a trage concluzii cu privire la faptul că o marfă face obiectul restricțiilor la export. Această evaluare tehnică suplimentară este adesea necesară deoarece, în majoritatea cazurilor, nu există o corespondență perfectă între descrierea mărfurilor din anexa VII și descrierea codurilor de mărfuri corespunzătoare.
Codurile mărfurilor sunt preluate din Nomenclatura Combinată. Aceasta este definită la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului4 și în conformitate cu anexa I la acesta, care sunt valabile la data publicării regulamentului privind sancțiunile.
_________________
4 Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun.
16 martie 2022
Termenul "tractor" (punctul X.A.VII.001.b din anexa VII) se referă la tractoarele cu roți pentru utilizare în afara șoselelor, care includ tractoarele agricole, atât timp cât acestea îndeplinesc parametrii tehnici ceruți în prezentul control.
Autocamioanele grele, înțelese ca autocamioane rutiere pentru semiremorci, sunt acoperite de punctul X.A.VII.001.c din aceeași anexă.
16 martie 2022
Pentru a facilita notificarea și autorizarea vânzării, a furnizării, a transferului sau a exportului de produse care intră sub incidența articolelor 2, 2a și 2b din Regulamentul privind sancțiunile, anexa IX la regulament oferă un model cu elementele obligatorii de informații care trebuie furnizate de către exportator autorității competente din statul membru în care exportatorul este rezident sau stabilit.
În cazul în care articolul intră, de asemenea, în domeniul de aplicare al Regulamentului UE privind produsele cu dublă utilizare, exportatorul trebuie, de asemenea, să respecte cerințele prevăzute de regulamentul respectiv, utilizând modelul pus la dispoziție în regulamentul respectiv.
Lista autorităților competente din statele membre pentru Regulamentul privind sancțiunile este disponibilă în anexa I la Regulamentul privind sancțiunile.
Lista autorităților competente din statele membre în temeiul Regulamentului UE privind produsele cu dublă utilizare este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene5 . O copie a acestei liste este disponibilă pe site-ul internet dedicat al Comisiei.
___________________
5 Notă de informare - Regulamentul (UE) 2021/821 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, brokerajului, asistenței tehnice, tranzitului și transferului de produse cu dublă utilizare (JO L 206, 11.6.2021, p. 1.): Informații privind măsurile adoptate de statele membre în conformitate cu articolele 4, 6, 7, 9, 11, 12, 22 și 23
16 martie 2022
Pentru a permite executarea contractelor încheiate înainte de 26 februarie 2022, statele membre pot autoriza exportul de produse cu dublă utilizare și de "tehnologie avansată" pentru utilizări nemilitare și utilizatori nemilitari, cu condiția ca exportatorul să solicite o astfel de autorizație înainte de 1 mai 2022. Aceste autorizații sunt evaluate de către autoritatea națională competentă de la caz la caz, în conformitate cu normele aplicabile. Până la primirea autorizației, exporturile de astfel de produse vizate de noile sancțiuni sunt interzise. După 1 mai 2022, nu este permisă solicitarea de autorizații pentru îndeplinirea contractelor și acordurilor existente.
Autoritățile naționale competente nu acordă o autorizație în cazul în care există motive întemeiate de a crede că utilizatorul final ar putea fi un utilizator final militar sau o persoană sau entitate enumerată în anexa IV, că mărfurile ar putea avea o utilizare finală militară sau că exporturile sunt destinate aviației sau industriei spațiale.
În cazul în care contractul a fost încheiat înainte de 26 februarie direct cu o persoană sau o entitate menționată în anexa IV, autoritățile naționale competente ar putea autoriza continuarea acestuia, cu condiția ca exportatorul să solicite o astfel de autorizație înainte de 1 mai 2022.
Regulamentul privind sancțiunile nu conține nicio referire la perioada de valabilitate a unei astfel de autorizații.
În cazul în care contractul prevede exportul unui produs controlat cu dublă utilizare, exportatorul trebuie să dețină autorizația necesară în conformitate cu Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare înainte de efectuarea efectivă a exporturilor.
16 martie 2022
Pentru a facilita autorizarea contractelor existente, anexa IX la Regulamentul privind sancțiunile prevede un model cu elementele obligatorii de informații pe care exportatorul trebuie să le furnizeze autorității competente din statul membru în care exportatorul este rezident sau stabilit. În cazul în care articolul intră în domeniul de aplicare al Regulamentului UE privind produsele cu dublă utilizare, exportatorul trebuie să respecte, de asemenea, cerințele prevăzute de regulamentul respectiv.
Lista autorităților competente din statele membre este disponibilă în anexa I la Regulamentul privind sancțiunile.
Lista autorităților competente din statele membre în temeiul Regulamentului UE privind produsele cu dublă utilizare este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene6 . O copie a acestei liste este disponibilă pe pagina web a Comisiei privind controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare.
__________________
6 Notă de informare - Regulamentul (UE) 2021/821 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, brokerajului, asistenței tehnice, tranzitului și transferului de produse cu dublă utilizare (JO L 206, 11.6.2021, p. 1.): Informații privind măsurile adoptate de statele membre în conformitate cu articolele 4, 6, 7, 9, 11, 12, 22 și 23
16 martie 2022
Nu. Derogările prevăzute la articolul 2 alineatul (5) și la articolul 2a alineatul (5) sunt destinate utilizărilor nemilitare și utilizatorilor nemilitari. Articolul 2 alineatul (7) și articolul 2a alineatul (7) prevăd că, atunci când decid cu privire la cererile de autorizare, autoritățile naționale competente nu pot acorda o autorizație dacă au motive întemeiate să creadă că utilizatorul final ar putea fi un utilizator final militar sau că bunurile ar putea avea o utilizare finală militară.
În conformitate cu articolul 2b alineatul (1) litera (b), menținerea unui contract poate fi autorizată în cazul în care utilizatorul final este o entitate sau o persoană fizică menționată în anexa IV.
16 martie 2022
Executarea contractelor în cazul în care articolele au fost livrate, iar vânzătorul trebuie să întreprindă anumite activități (de exemplu, interviuri tehnice cu clientul; acceptarea formală a produsului/articolelor; testarea; încheierea contractului și plata etapelor) necesită o autorizație pentru finalizarea acelor părți ale contractului referitoare la serviciile post-vânzare.
16 martie 2022
Articolul 2 alineatul (5), articolul 2a alineatul (5) și articolul 2b alineatul (1) litera (b) nu definesc termenul "contracte". Având în vedere că obiectul și scopul acestor dispoziții este de a permite exportatorilor, sub rezerva autorizării, să își onoreze obligațiile contractuale în conformitate cu legislația internă relevantă, revine autorităților naționale competente să evalueze, în conformitate cu legislația lor internă, dacă a fost încheiat un contract.
În general, în contextul sancțiunilor UE, un contract este considerat încheiat atunci când conține toate elementele necesare pentru executarea unei tranzacții (cum ar fi produsul, prețul, cantitățile, datele de livrare, modalitățile de executare etc.). În cazul în care unul dintre aceste elemente esențiale lipsește și, prin urmare, ar necesita semnarea unui acord ulterior, acordul inițial nu ar trebui să fie considerat un contract.
16 martie 2022
Regulamentul privind sancțiunile interzice "să vândă, să furnizeze, să transfere sau să exporte, direct sau indirect, [articolele vizate], indiferent dacă sunt sau nu originare din Uniune, către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din Rusia sau pentru utilizare în Rusia". De asemenea, se interzice "participarea, cu bună știință și în mod intenționat, la activități al căror obiect sau efect este de a eluda interdicțiile" din regulament.
Prin urmare, exportatorul din UE ar trebui să solicite autorizația autorităților naționale competente în temeiul articolului 2 alineatul (5), al articolului 2a alineatul (5) și al articolului 2b alineatul (1) litera (b) pentru a putea îndeplini orice contract care prevede exportul unui articol reglementat către Rusia sau pentru utilizare în Rusia.
În cazul în care filiala entității ruse are sediul în UE, filiala respectivă este obligată să respecte Regulamentul privind sancțiunile.
Exportatorii din UE trebuie, de asemenea, să se asigure că produsele vizate nu ajung la entitățile incluse pe listă în mod indirect (prin intermediul filialelor din afara listei acestor entități sau al altor entități pe care le controlează, sau prin intermediul unui intermediar). Vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de produse reglementate către un intermediar terț este, de asemenea, interzisă, dacă produsele ar ajunge la entitatea inclusă pe listă. În toate situațiile, exportatorii din UE ar trebui să exercite o diligență adecvată cu privire la partenerii lor de afaceri și la destinația finală a bunurilor.
În plus, exportatorilor din UE le este interzis să participe, cu bună știință și în mod intenționat, la activități care au ca obiect sau ca efect eludarea acestor restricții.
16 martie 2022
Domeniul de aplicare a Regulamentului privind sancțiunile este stabilit la articolul 13; sancțiunile UE nu se aplică în mod extrateritorial. Regulamentul privind sancțiunile se aplică, printre altele, oricărei persoane aflate pe teritoriul Uniunii sau în afara acestuia care este resortisant al unui stat membru și oricărei persoane juridice, entități sau organism, aflat pe teritoriul Uniunii sau în afara acestuia, care este înregistrat sau constituit în conformitate cu legislația unui stat membru.
Filialele societăților din UE sunt constituite în conformitate cu legislația țării gazdă și, prin urmare, sunt obligate să respecte legislația țării gazdă. Cu toate acestea, resortisanții UE care lucrează pentru filiala respectivă sunt obligați personal să respecte sancțiunile UE și pot fi trași la răspundere pentru participarea la tranzacții care încalcă sancțiunile UE. De exemplu, chiar dacă filiala însăși a efectuat tranzacția, resortisanții UE care facilitează tranzacția ar putea fi în continuare acoperiți de clauza anti-eludare dacă "participă la activități" al căror obiect sau efect a fost de a eluda interdicția principală. În plus, deciziile luate de filiala străină care trebuie să fie aprobate/avizate de societatea-mamă din UE ar fi relevante, în sensul că aceasta din urmă este obligată în ceea ce privește propriile sale acțiuni.
16 martie 2022
În cazul în care societatea dvs. cu sediul în UE controlează în mod exclusiv sau în comun o societate mixtă stabilită în Rusia și în conformitate cu legislația rusă, iar articolul este destinat utilizării exclusive a societății mixte, este posibil să solicitați o autorizație pentru exportul articolului. În ceea ce privește derogările aplicabile exporturilor destinate îndeplinirii contractelor încheiate înainte de 26 februarie 2022, vă rugăm să verificați întrebările 25-27.
16 martie 2022
Termenul "alte servicii" este cuprinzător. Acesta acoperă toate serviciile care sunt "legate de bunurile și tehnologia menționate la alineatul (1) și de furnizarea, fabricarea, întreținerea și utilizarea acestor bunuri și tehnologii, direct sau indirect, către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din Rusia, sau pentru utilizare în Rusia".
16 martie 2022
Autoritățile competente ale statelor membre, în temeiul Regulamentului UE privind produsele cu dublă utilizare, eliberează autorizații de export pentru produsele cu dublă utilizare pe baza unei evaluări specifice și de la caz la caz. În cazul în care autoritățile naționale competente au motive pentru o revizuire a evaluării lor anterioare, articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare le permite să anuleze, să suspende, să modifice sau să revoce o autorizație de export care a fost deja acordată.
Acest lucru se poate datora, printre altele, modificării evaluării riscurilor asociate unei anumite utilizări finale, unui anumit utilizator final sau unei destinații de interes sau unor restricții suplimentare în ceea ce privește comerțul cu bunuri care ar fi putut fi adoptate după ce a fost acordată autorizația de export. Cu toate acestea, pot exista și alte motive pentru ca o autoritate națională competentă să anuleze, să suspende, să modifice sau să revoce autorizațiile de export.
Regulamentul privind sancțiunile permite autorităților naționale competente să anuleze, să suspende, să modifice sau să revoce o autorizație pe care au acordat-o, în cazul în care consideră că o astfel de anulare, suspendare, modificare sau revocare este necesară pentru punerea în aplicare efectivă a regulamentului privind sancțiunile.
16 martie 2022
Regulamentul privind sancțiunile nu afectează importurile din Rusia.
Cu toate acestea, importatorii din UE ar trebui să exercite o diligență adecvată și să se asigure că aceste importuri și plățile aferente nu încalcă alte măsuri restrictive ale UE.
În special, Regulamentul (UE) nr. 269/2014 al Consiliului7 impune înghețarea activelor anumitor persoane vizate și interzice punerea la dispoziția acestora, în mod direct sau indirect, a fondurilor sau a resurselor economice. Aceasta include plata pentru bunuri și servicii.
În plus, Regulamentul (UE) nr. 692/2014 al Consiliului8 interzice importurile din Crimeea și Sevastopol, iar Regulamentul (UE) nr. 2022/263 al Consiliului9 interzice importurile din zonele neguvernamentale controlate din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina. Riscul de deturnare prin Rusia ar trebui să fie luat în considerare în mod corespunzător.
Mai multe detalii despre măsurile restrictive adoptate de UE ca răspuns la criza din Ucraina sunt disponibile pe harta sancțiunilor UE.
____________________
7 Regulamentul (UE) nr. 269/2014 al Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive cu privire la acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, JO L 78, 17.3.2014, p. 6-15.
8 Regulamentul (UE) nr. 692/2014 al Consiliului din 23 iunie 2014 privind măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului, JO L 183, 24.6.2014, p. 9.
9 Regulamentul (UE) nr. 2022/263 al Consiliului din 23 februarie 2022 privind măsurile restrictive ca răspuns la recunoașterea zonelor controlate de către guvernele neguvernamentale din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina și la trimiterea forțelor armate rusești în aceste zone, JO L 42I, 23.2.2022, p. 77-94.
16 martie 2022
Exportul de produse cu dublă utilizare către Rusia este interzis, chiar și pentru utilizări civile, începând cu 26 februarie 2022. Unele scutiri și derogări enumerate în Regulamentul privind sancțiunile, precum și aplicarea "clauzei de exceptare", permit încă exportul de produse cu dublă utilizare în cazuri foarte specifice și în condiții foarte stricte, inclusiv necesitatea unor autorizații de export suplimentare.
Acestea fiind spuse, Regulamentul privind sancțiunile nu obligă autoritățile naționale competente să suspende sau să revoce licențele acordate în temeiul Regulamentului privind utilizarea dublă. Acesta prevede mai degrabă că aceleași exporturi trebuie să respecte noile interdicții privind exporturile de produse cu dublă utilizare, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind sancțiunile, și că acestea pot continua doar în temeiul unei scutiri sau al unei derogări.
16 martie 2022
Nu. Regulamentul privind sancțiunile se aplică începând cu 26 februarie 2022. Acesta nu prevede flexibilități specifice pentru articolele care erau în curs de desfășurare în interiorul Uniunii Europene la data respectivă.
16 martie 2022
Mărfurile aflate în UE care au ca destinație finală Rusia și care sunt incluse în lista de sancțiuni intră în domeniul de aplicare a articolului 2, 2a și 2b din Regulamentul privind sancțiunile. Interdicția de a vinde, furniza, transfera sau exporta aceste bunuri, direct sau indirect, include interdicția de a tranzita teritoriul UE. Prin urmare, este interzis tranzitul de bunuri interzise între țări terțe prin teritoriul UE.
Tranzit extern, transbordare, reexpediție, reexport dintr-o zonă liberă, depozit temporar și reexport direct dintr-o instalație de depozitare temporară, introduse pe teritoriul vamal al Uniunea Europeană pe aceeași navă sau aeronavă care le va scoate de pe acest teritoriu fără a le descărca, precum și orice altă mișcare de mărfuri care intră în UE și sunt destinate Rusiei vor face obiectul evaluării riscurilor de către autoritățile vamale, care pot decide dacă transportul intră în sfera de aplicare a sancțiunilor și, prin urmare, necesită un control. Aceste mărfuri vor fi sub supraveghere vamală până când vor ieși de pe teritoriul vamal al Uniunii [a se vedea articolul 267 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii].
16 martie 2022
Controalele prevăzute în Regulamentul privind sancțiunile se aplică, de asemenea, "vânzării, furnizării sau transferului" de produse cu dublă utilizare și de "tehnologie avansată", pe lângă exportul acestora, inclusiv, prin urmare, vânzării, furnizării sau transferului de produse aflate deja în Rusia, de exemplu, atunci când produsele sunt deținute în stocurile unei societăți UE din Rusia (de exemplu, o sucursală a societății UE din Rusia).
16 martie 2022
Regulamentul privind sancțiunile nu afectează exportul de bunuri controlate care urmează să fie livrate în țări terțe, chiar dacă tranzitează Rusia. Un element care trebuie luat în considerare este riscul ridicat de deturnare a unor astfel de articole sau orice alt risc posibil de eludare a Regulamentului privind sancțiunile.
16 martie 2022
Restricțiile la export în conformitate cu Regulamentul privind sancțiunile nu se aplică tranzacțiilor strict în interiorul UE între societăți stabilite în UE. Pentru detalii privind contractele cu entități constituite în UE legate de persoane sau entități incluse pe listă, a se vedea și întrebarea 31.
Separat de Regulamentul privind sancțiunile, anumite persoane și entități rusești sunt vizate de restricții financiare individuale, de exemplu în Regulamentul (UE) nr. 269/2014 al Consiliului. Aceste restricții includ o înghețare a activelor și interdicția de a pune fonduri sau resurse economice la dispoziția, direct sau indirect, a persoanelor și entităților enumerate. Punerea fondurilor sau a resurselor economice la dispoziția entităților necotate care sunt deținute sau controlate de o persoană sau entitate înscrisă pe listă (inclusiv plățile în schimbul unor bunuri) va fi considerată, în principiu, ca fiind punerea lor indirectă la dispoziția acesteia din urmă, cu excepția cazului în care se poate stabili în mod rezonabil, de la caz la caz, folosind o abordare bazată pe riscuri, ținând seama de toate circumstanțele relevante, că fondurile nu vor ajunge la persoana sau entitatea înscrisă pe listă. Este, de asemenea, interzisă punerea la dispoziția unui intermediar terț a fondurilor sau a resurselor economice, în cazul în care activele respective ar fi în beneficiul persoanei sau entității enumerate. În toate situațiile, exportatorii din UE ar trebui să exercite o diligență adecvată cu privire la partenerii lor de afaceri și la destinația finală a fondurilor sau a resurselor economice.
În plus, exportatorilor din UE le este interzis să participe, cu bună știință și în mod intenționat, la activități care au ca obiect sau ca efect eludarea acestor restricții.
16 martie 2022
Eliberarea de tehnologie controlată (inclusiv cunoștințe sau elemente necorporale) către persoane străine este un tip de transfer de tehnologie intangibilă, cunoscut și sub numele de "export prezumtiv".
Articolele 2 și 2a din Regulamentul privind sancțiunile interzic vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, direct sau indirect, de bunuri și tehnologii care fac obiectul măsurilor către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din Rusia sau pentru utilizare în Rusia. Cerințele privind controlul asistenței tehnice extind, de asemenea, controlul la resortisanții străini din UE. Prin urmare, societățile ar trebui să restricționeze accesul personalului rus la astfel de cunoștințe sau tehnologii în cazul în care aceste cunoștințe și tehnologii ar fi utilizate în Rusia.
16 martie 2022
Operatorii din UE ar trebui să dispună de proceduri adecvate de diligență pentru a se asigura că exporturile lor de produse reglementate nu sunt deturnate către Rusia. Acestea ar putea include, de exemplu, clauze contractuale cu partenerul lor de afaceri dintr-o țară terță care să prevadă răspunderea în cazul în care acesta din urmă reexportă produsele în Rusia, precum și verificări ex post.
Statele membre sunt cele care trebuie să pună în aplicare și să aplice sancțiunile. Comisia monitorizează punerea în aplicare și respectarea sancțiunilor de către statele membre. În cazul în care un produs vizat exportat din UE către o țară terță este reexportat în Rusia, autoritățile naționale competente pot considera că nerespectarea de către exportatorul din UE a obligației de diligență adecvată constituie o încălcare a Regulamentului privind sancțiunile. În cazul în care exportatorul din UE omite cu bună știință și în mod intenționat să exercite o astfel de diligență, acest lucru poate fi considerat ca fiind participarea la un sistem de eludare.
16 martie 2022
Domeniul de aplicare teritorial al Regulamentului privind sancțiunile se limitează la UE. Existența unei uniuni vamale între Turcia și Uniune nu implică o extindere automată a domeniului de aplicare teritorial al sancțiunilor - acest lucru nu a fost prevăzut în Acordul de uniune vamală UE-Turcia. Acesta din urmă prevede că Turcia are obligația de a se alinia cu măsurile la politica comercială comună a Uniunii vamale. În schimb, întrucât sancțiunile au un temei juridic legat de politica externă și de securitate comună a UE, acestea nu intră sub incidența angajamentului Turciei de a-și alinia măsurile la politica comercială comună în cadrul Uniunii vamale. În această privință, Turcia este tratată ca orice altă țară terță care nu aplică aceleași sancțiuni ca și UE.
16 martie 2022
În temeiul Protocolului Irlanda/Irlanda de Nord și, în special, al secțiunii 47 din anexa 2 la acesta, sancțiunile bazate pe articolul 215 din TFUE se aplică în mod automat și Irlandei de Nord, în măsura în care se referă la comerțul cu mărfuri. Aceasta înseamnă că restricțiile prevăzute în Regulamentul privind sancțiunile referitoare la comerțul cu bunuri se aplică și comerțului dintre Irlanda de Nord și Rusia.
În plus, se aplică normele generale privind domeniul de aplicare a Regulamentului privind sancțiunile prevăzute la articolul 13.
16 martie 2022
Regulamentul privind sancțiunile nu prevede compensații pentru societățile care exportă în Rusia produsele vizate.
16 martie 2022
Lucrul cu țările partenere
Domeniul de aplicare a restricțiilor la export a fost coordonat îndeaproape cu țările care se așteaptă să aplice măsuri comerciale substanțial echivalente. Acesta este cazul în special pentru SUA, unde cooperarea noastră se bazează pe angajamentul nostru în cadrul Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie. Cooperarea noastră va fi intensificată în urma adoptării măsurilor, pentru a asigura o coordonare adecvată și condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din UE și din SUA.
Regulamentul privind sancțiunile conține o listă de țări partenere care poate fi modificată pentru a adăuga alte țări care au măsuri comerciale substanțial echivalente.
16 martie 2022
În sensul acestor măsuri, "țările partenere" sunt țările care aplică un set de măsuri de restricționare a exporturilor substanțial echivalente cu cele prevăzute în Regulamentul privind sancțiunile. Lista țărilor partenere este anexată la regulament și, începând cu 26 februarie 2022, aceasta include SUA. Comisia va continua să examineze măsurile adoptate de țările terțe și va menține contacte strânse cu acestea în vederea asigurării unor sancțiuni eficiente.
Conceptul de "țară parteneră" are mai multe dimensiuni legate de articolele 2 și 2a din Regulamentul privind sancțiunile:
În primul rând, entitățile deținute sau controlate de o întreprindere dintr-o țară parteneră sunt eligibile pentru aceeași excepție ca și cele deținute sau controlate de o întreprindere a unui stat membru. Prin urmare, statele membre pot autoriza vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de bunuri și tehnologii reglementate sau furnizarea de asistență tehnică sau financiară conexă acestor întreprinderi, cu condiția ca acestea să nu fie destinate unei utilizări militare sau unui utilizator final militar.
În al doilea rând, statele membre pot autoriza vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de bunuri și tehnologii reglementate sau furnizarea de asistență tehnică sau financiară conexă destinată reprezentanțelor diplomatice ale țărilor partenere situate în Rusia.
În al treilea rând, UE va face schimb de informații cu țările partenere, dacă este cazul și pe bază de reciprocitate, în vederea sprijinirii eficacității restricțiilor la export în temeiul Regulamentului privind sancțiunile și a aplicării consecvente a măsurilor de restricționare a exporturilor aplicate de țările partenere.
16 martie 2022
Statele Unite au renunțat la așa-numita regulă privind produsele străine directe [secțiunea 734.9 din EAR] și la regula de-minimis [secțiunea 734.4(a) din EAR] pentru produsele de tehnologie avansată enumerate în anexa VII. Statele Unite au renunțat, de asemenea, la FDPR în cazul produselor cu dublă utilizare.
În plus, SUA nu vor aplica controale extrateritoriale asupra produselor, în cazul în care produsul controlat inclus în anexa VII este elementul principal al produsului exportat, dar produsul exportat în sine nu intră sub incidența Regulamentului privind sancțiunile, cu condiția ca autoritatea națională competentă să exercite diligența necesară prevăzută la articolul 2 alineatul (7) și la articolul 2a alineatul (7) din Regulamentul privind sancțiunile.
16 martie 2022
Alte întrebări diverse
Nu. Sancțiunile suplimentare impuse Belarusului, inclusiv restricțiile suplimentare privind comerțul, sunt prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/355 al Consiliului din 2 martie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 765/2006 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Belarus. Cu toate acestea, acestea reflectă în mare măsură abordarea prezentată mai sus.
16 martie 2022
ANEXĂ - Tabel indicativ de corespondență temporară pentru produsele enumerate în anexa VII la Regulamentul privind sancțiunile
Tariful integrat al Comunității (TARIC), păstrat într-o bază de date a Comisiei, conține măsuri de import și export aplicabile unor mărfuri specifice, cum ar fi suspendări tarifare, contingente tarifare, preferințe tarifare, taxe antidumping, restricții cantitative, embargouri, dar și controale la export.
Prin integrarea și codificarea acestor măsuri, TARIC asigură aplicarea lor uniformă de către toate statele membre și oferă tuturor operatorilor economici o imagine clară a tuturor măsurilor care trebuie luate atunci când importă în UE sau exportă bunuri din UE.
În ceea ce privește elementele incluse în anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 2022/328, măsurile TARIC la nivel de 8 cifre au fost puse la dispoziția autorităților în cauză și a părților interesate la 4 martie.
16 martie 2022
Tabelul de corespondență face legătura între mărfurile din anexa VII și codurile de mărfuri corespunzătoare, astfel cum sunt definite în conformitate cu normele Tarifului Vamal Comun și ale Nomenclaturii Combinate (NC). Codurile NC de 8 cifre corespunzătoare definesc clasificarea vamală a mărfurilor și codurile care trebuie înscrise în declarația vamală.
Acest tabel de corespondență nu este obligatoriu și este furnizat fără a aduce atingere obligațiilor operatorului economic în cadrul controalelor la export și al măsurilor restrictive, care vor fi verificate, în special, la depunerea declarației vamale.
Trebuie remarcat faptul că, în multe cazuri, lista de coduri NC din tabelul de corespondență nu este suficientă. Este necesară o evaluare tehnică suplimentară pentru a trage concluzii cu privire la faptul că un produs face sau nu obiectul măsurilor. Această evaluare suplimentară este necesară deoarece, în multe cazuri, descrierea codului NC nu este suficient de specifică pentru a corespunde exact textului de control al articolelor din anexa VII. Trebuie remarcat faptul că acest tabel de corespondență nu include corespondențele cu programele informatice, din următoarele motive:
-
clasificarea NC nu se bazează pe conținutul software-ului, ci pe suportul acestuia (unitate flash, DVD etc.);
-
software-ul este adesea exportat ca parte a unor echipamente sau produse conexe și, prin urmare, codul NC care trebuie declarat de către exportator este cel care se referă la echipamente sau produse;
-
de cele mai multe ori, software-ul nu este trimis destinatarului prin intermediul Vămii, ci prin intermediul cloud-ului sau prin intermediul oricărui server de calcul.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că acest tabel de corelații nu include corelațiile cu tehnologia, deoarece exportul de bunuri necorporale nu este declarat la vamă.
Codurile NC sunt preluate din Nomenclatura Combinată, astfel cum este definită la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun 2022, astfel cum figurează în anexa I la acesta, care este valabilă la data publicării regulamentului privind sancțiunile. Tabelul de corespondență va fi revizuit, dacă este cazul, în funcție de revizuirile listei de mărfuri din anexa VII și/sau ale codurilor de mărfuri corespunzătoare.
Pentru o mai mare claritate, componentele majore includ orice elemente asamblate care formează o parte a unui articol final fără de care articolul final este nefuncțional.
16 martie 2022