FAQs EU SANCTIONS ON RUSSIA

Lansat pe 16 martie 2022

privind restricțiile la export în temeiul articolelor 2, 2a și 2b din Regulamentul nr. 833/2014 al Consiliului privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina (denumit în continuare "Regulamentul privind sancțiunile"), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 2022

Traducere prietenoasă în limba română - Biroul EIFEC din Bruxelles - www.eifec.org

DECLARAȚII DE RENUNȚARE

Aceste întrebări frecvente (FAQ) oferă informații privind restricțiile la export referitoare la bunurile cu dublă utilizare și la produsele de tehnologie avansată, în conformitate cu articolele 2, 2a și 2b din Regulamentul privind sancțiunile, din perspectiva serviciilor Comisiei. Numai Curtea de Justiție a UE poate oferi o interpretare autorizată a legislației Uniunii.

Trimiterile la articolele și anexele din Regulamentul privind sancțiunile se referă la Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al Consiliului din 31 iulie 2014, astfel cum a fost modificat prin regulamente ulterioare ale Consiliului, în special Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 2022. 

În sensul prezentelor întrebări frecvente, termenul "restricții la export" se referă la restricțiile la export privind produsele cu dublă utilizare și produsele de tehnologie avansată, în conformitate cu articolele 2, 2a și 2b din Regulamentul privind sancțiunile.

În sensul prezentei întrebări frecvente, termenul "exporturi" se referă la vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de articole, precum și la furnizarea de servicii de brokeraj și de asistență tehnică și financiară, cu excepția cazului în care se prevede altfel. 

În sensul prezentelor întrebări frecvente, termenul "autorizație" se referă la autorizarea derogărilor în conformitate cu Regulamentul privind sancțiunile și la autorizația pentru produse cu dublă utilizare în conformitate cu Regulamentul UE privind produsele cu dublă utilizare.

În scopul acestei întrebări frecvente, numerotarea articolelor se bazează pe versiunea în limba engleză a Regulamentului privind sancțiunile.

Regulamentul privind sancțiunile conține o interdicție de export pentru bunurile și tehnologiile care pot fi utilizate în aviație sau în industria spațială, precum și în sectorul energetic. Aceste măsuri nu fac obiectul prezentei întrebări frecvente.

16 martie 2022

Structura generală și abordarea urmată pentru prezentul ghid

1. Care este scopul acestor orientări și care este legătura dintre noile restricții la export din Regulamentul privind sancțiunile și sancțiunile existente împotriva Rusiei?

Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 20221 se bazează pe măsurile restrictive (sancțiuni) ale UE sub formă de restricții la export în temeiul Regulamentului privind sancțiunile2 și le extinde. Cu excepția cazului în care sunt modificate prin Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului sau prin alte regulamente, dispozițiile existente ale Regulamentului privind sancțiunile rămân în vigoare și continuă să se aplice.

Prezentul ghid are ca scop sprijinirea autorităților naționale competente și a părților interesate, inclusiv a exportatorilor, în punerea în aplicare a noilor restricții la export introduse la articolele 2, 2a și 2b și a dispozițiilor conexe de la articolele 1, 2c și 2d din Regulamentul privind sancțiunile, astfel cum a fost modificat în februarie 2022, fără a aduce atingere celorlalte dispoziții ale regulamentului respectiv.

___________________

Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina

2 Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al Consiliului din 31 iulie 2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina

16 martie 2022

Funcționarea practică a restricțiilor la exportul de produse cu dublă utilizare și de "tehnologie avansată" pentru întreprinderi

21. Cum pot să verific/demonstrez că specificațiile tehnice ale produselor pe care doresc să le exporte se încadrează sau nu în anexa cu produse de "tehnologie avansată"?

Articolele din anexa VII sunt enumerate pe baza descrierii și a parametrilor lor tehnici. În cazul în care exportați în Rusia și produsele dumneavoastră fac obiectul unor controale, vi s-ar putea solicita să furnizați orice document necesar pentru identificarea produsului dumneavoastră și util pentru identificarea și clasificarea acestuia, inclusiv, de exemplu, o fișă tehnică în care sunt enumerate caracteristicile și parametrii tehnici ai produsului dumneavoastră.

16 martie 2022 

Lucrul cu țările partenere

47. Abordarea dumneavoastră a fost strâns aliniată cu Statele Unite, vă așteptați ca și alte țări să devină "țări partenere"?

Domeniul de aplicare a restricțiilor la export a fost coordonat îndeaproape cu țările care se așteaptă să aplice măsuri comerciale substanțial echivalente. Acesta este cazul în special pentru SUA, unde cooperarea noastră se bazează pe angajamentul nostru în cadrul Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie. Cooperarea noastră va fi intensificată în urma adoptării măsurilor, pentru a asigura o coordonare adecvată și condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din UE și din SUA.

Regulamentul privind sancțiunile conține o listă de țări partenere care poate fi modificată pentru a adăuga alte țări care au măsuri comerciale substanțial echivalente.

16 martie 2022 

Alte întrebări diverse

50. Este Belarusul vizat de Regulamentul privind sancțiunile?

Nu. Sancțiunile suplimentare impuse Belarusului, inclusiv restricțiile suplimentare privind comerțul, sunt prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/355 al Consiliului din 2 martie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 765/2006 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Belarus. Cu toate acestea, acestea reflectă în mare măsură abordarea prezentată mai sus.

16 martie 2022 

ANEXĂ - Tabel indicativ de corespondență temporară pentru produsele enumerate în anexa VII la Regulamentul privind sancțiunile

MĂSURI TARIC

Tariful integrat al Comunității (TARIC), păstrat într-o bază de date a Comisiei, conține măsuri de import și export aplicabile unor mărfuri specifice, cum ar fi suspendări tarifare, contingente tarifare, preferințe tarifare, taxe antidumping, restricții cantitative, embargouri, dar și controale la export.

Prin integrarea și codificarea acestor măsuri, TARIC asigură aplicarea lor uniformă de către toate statele membre și oferă tuturor operatorilor economici o imagine clară a tuturor măsurilor care trebuie luate atunci când importă în UE sau exportă bunuri din UE.

În ceea ce privește elementele incluse în anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 2022/328, măsurile TARIC la nivel de 8 cifre au fost puse la dispoziția autorităților în cauză și a părților interesate la 4 martie.

16 martie 2022 

DOWNLOADS

Information

This is the EIFEC Global site.

We are the Export Compliance international standard-setting body and has the multidisciplinary knowledge and competence that allows to define and develop, by innovation, Standards, guidelines and certification mechanisms for emergency situations or critical areas of any nature.

The main areas covered are the threat of nuclear, biological and chemical armaments proliferation, sanctions, AML, Health Emergency Risk in epidemic context.

Image