FAQs EU SANCTIONS ON RUSSIA
Publicerad den 16 mars 2022
om exportrelaterade restriktioner i enlighet med artiklarna 2, 2a och 2b i rådets förordning (EU) nr 833/2014 om restriktiva åtgärder mot bakgrund av Rysslands handlingar som destabiliserar situationen i Ukraina (nedan kallad sanktionsförordningen), ändrad genom rådets förordning (EU) 2022/328 av den 25 februari 2022.
Vänlig översättning på svenska - EIFEC Brysselkontor - www.eifec.org
Dessa vanliga frågor ger information om exportrelaterade restriktioner för varor med dubbla användningsområden och produkter med avancerad teknik enligt artiklarna 2, 2a och 2b i sanktionsförordningen ur kommissionens perspektiv. Endast EU-domstolen kan ge en auktoritativ tolkning av unionslagstiftningen.
Hänvisningar till artiklar och bilagor i sanktionsförordningen avser rådets förordning (EU) nr 833/2014 av den 31 juli 2014, ändrad genom senare rådsförordningar, särskilt rådets förordning (EU) 2022/328 av den 25 februari 2022.
I denna FAQ avser termen "exportrestriktioner" exportrelaterade restriktioner för varor med dubbla användningsområden och produkter med avancerad teknik enligt artiklarna 2, 2a och 2b i sanktionsförordningen.
I denna FAQ avses med export försäljning, leverans, överföring eller export av varor samt tillhandahållande av förmedlingstjänster och tekniskt och finansiellt bistånd om inget annat anges.
I denna FAQ avser termen "tillstånd" tillstånd till undantag enligt sanktionsförordningen och tillstånd för dubbla användningsområden enligt EU:s förordning om dubbla användningsområden.
I denna FAQ bygger artikelnumreringen på den engelska versionen av sanktionsförordningen.
Sanktionsförordningen innehåller ett exportförbud för varor och teknik som lämpar sig för användning inom flyg- och rymdindustrin samt inom energisektorn. Dessa åtgärder omfattas inte av denna FAQ.
16. mars 2022
Övergripande struktur och tillvägagångssätt för denna vägledning
Rådets förordning (EU) 2022/328 av den 25 februari 20221 bygger på och utvidgar EU:s restriktiva åtgärder (sanktioner) i form av exportrestriktioner enligt sanktionsförordningen2 . Om de inte ändras genom rådets förordning (EU) 2022/328 eller andra förordningar, förblir de befintliga bestämmelserna i sanktionsförordningen i kraft och fortsätter att gälla.
Syftet med denna vägledning är att stödja nationella behöriga myndigheter och intressenter, inklusive exportörer, i genomförandet av de nya exportrestriktioner som införs i artiklarna 2, 2a och 2b och de relaterade bestämmelserna i artiklarna 1, 2c och 2d i sanktionsförordningen, i dess ändrade lydelse från februari 2022, utan att det påverkar tillämpningen av övriga bestämmelser i den förordningen.
___________________
1Rådets förordning (EU) 2022/328 av den 25 februari 2022 om ändring av förordning (EU) nr 833/2014 om restriktiva åtgärder mot bakgrund av Rysslands handlingar som destabiliserar situationen i Ukraina.
2 Rådets förordning (EU) nr 833/2014 av den 31 juli 2014 om restriktiva åtgärder mot bakgrund av Rysslands handlingar som destabiliserar situationen i Ukraina.
16. mars 2022
För det första har sanktionsförordningen utvidgat tillämpningsområdet för exportrestriktioner för varor och teknik med dubbla användningsområden enligt bilaga I till EU:s förordning om dubbla användningsområden3 . Exporten av dessa produkter har varit förbjuden sedan 2014 för den militära sektorn. Nu gäller förbudet även när dessa produkter är avsedda för civila användare eller användningsområden, med mycket begränsade undantag och avvikelser.
För det andra förbjuder sanktionsförordningen också export av ytterligare produkter med "avancerad teknik" för att begränsa förstärkningen av Rysslands militära och tekniska kapacitet inom sektorer som elektronik, datorer, telekommunikationer och informationssäkerhet, sensorer och lasrar samt marin teknik.
För det tredje identifierar sanktionsförordningen enheter med koppling till Rysslands försvar och industriella bas, som omfattas av ännu strängare exportrestriktioner.
Liksom i andra av EU:s sanktionssystem gäller exportrestriktionerna försäljning, leverans, överföring och export av de produkter som omfattas av sanktionerna samt tillhandahållande av förmedlingstjänster och tekniskt och finansiellt bistånd.
De nya bestämmelserna innehåller mycket begränsade undantag och avvikelser i vissa definierade situationer som förklaras närmare i detta dokument. På samma sätt ger sanktionsförordningen en viss möjlighet att fortsätta exporten enligt redan existerande kontrakt, eller "grandfathered" kontrakt, med förbehåll för en bedömning från fall till fall.
Slutligen innehåller sanktionsförordningen ett exportförbud för varor och teknik som lämpar sig för användning inom flyg- och rymdindustrin samt inom energisektorn. Dessa åtgärder omfattas inte av denna FAQ.
___________________
3 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821 av den 20 maj 2021 om upprättande av en unionsordning för kontroll av export, förmedling, tekniskt bistånd, transitering och överföring av produkter med dubbla användningsområden.
16. mars 2022
Förenklat kan man säga att processen för att kontrollera om du berörs av en exportrestriktion är följande:
Detta är ett förenklat schema. För ytterligare förtydliganden bör du kontrollera med de relevanta behöriga myndigheterna i din medlemsstat om sanktionsförordningen (eller andra restriktioner) gäller för den produkt du säljer till Ryssland.
Vissa bilagor till sanktionsförordningen, t.ex. bilagorna II, X och XI, innehåller koder i Kombinerade nomenklaturen (KN), medan produkter med dubbla användningsområden och produkter med avancerad teknik som förtecknas i bilaga VII identifieras med tekniska beskrivningar. Som en del av sina skyldigheter att uppfylla kraven måste den ekonomiska aktören kontrollera, på grundval av KN-koden eller den tekniska beskrivningen, om en produkt som ska exporteras omfattas eller inte. Det faktum att det KN-nummer som motsvarar en produkt inte förtecknas i sanktionsförordningen utesluter inte att vissa produkter som klassificeras under det KN-numret berörs eftersom de kan vara produkter med dubbla användningsområden eller produkter som omfattas av bilaga VII till sanktionsförordningen, i enlighet med artiklarna 2, 2a och 2b. När det gäller produkter med dubbla användningsområden och produkter som omfattas av bilaga VII till sanktionsförordningen finns det inget samband i sanktionsförordningen mellan KN-numren och de produkter som omfattas av de restriktiva åtgärderna.
16. mars 2022
De exportrestriktioner som gäller för produkter som omfattas av bilaga I till EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden och för produkter med avancerad teknik har formen av förbud, men det finns begränsade undantag och dispenser. Undantagen omfattar bland annat humanitära behov, hälsokriser, naturkatastrofer, naturkatastrofer, olyckor och andra olyckor. Katastrofer, medicinsk och farmaceutisk användning, tillfällig export av utrustning för användning av nyhetsmedier, artiklar för personligt bruk. Undantagen omfattar bland annat export som är avsedd för samarbete mellan regeringar, export som är avsedd för civila telenät, export som är avsedd för drift, underhåll och säkerhet av civil kärnkraftskapacitet, export som är avsedd för företag som ägs, uteslutande eller gemensamt kontrolleras av en EU-enhet eller en enhet i ett partnerland, eller export som omfattas av tidigare avtal.
Dessa undantag är inte tillgängliga för export till personer eller enheter som har anknytning till Rysslands försvar och industriella bas, enligt förteckningen i bilaga IV. För dessa enheter är export endast tillåten på de villkor som anges i artikel 4.1 i den här förordningen. 2b.1 a och b.
Samtidigt bör det noteras att de undantag som nämns ovan inte heller är tillgängliga för export till luftfarts- eller rymdindustrin.
16. mars 2022
Exportrestriktionerna trädde i kraft och började tillämpas fullt ut den 26 februari 2022.
Från och med det datumet är export av varor och teknik som omfattas av de exportrestriktioner som infördes genom sanktionsförordningen endast tillåten om den är tillåten enligt i) relevanta undantag eller ii) undantag som kräver tillstånd. Om ett tillstånd krävs får handeln inte fortsätta förrän ett sådant tillstånd har beviljats.
16. mars 2022
Om produkterna inte omfattas av sanktionsförordningen får de säljas, levereras, överföras eller exporteras till Ryssland utan restriktioner, och det tekniska och ekonomiska biståndet i samband med detta får fortsätta. Detta påverkar inte eventuella andra handelsrestriktioner som kan gälla enligt andra bestämmelser i förordningen eller andra förordningar.
16. mars 2022
Sanktionsförordningen gäller "utan att det påverkar" - dvs. parallellt - EU:s förordning om dubbla användningsområden (EU) 2021/821. Exportörerna måste se till att de följer båda förordningarna.
Export av produkter med dubbla användningsområden kan följaktligen kräva tillstånd enligt förordningen om produkter med dubbla användningsområden och, om ett undantag gäller enligt sanktionsförordningen, även enligt den förordningen. I tveksamma fall bör exportörerna kontakta den behöriga myndigheten i den medlemsstat där exportören är bosatt eller etablerad.
Om exporten av en produkt med dubbla användningsområden eller en produkt med avancerad teknik i bilaga VII omfattas av ett undantag krävs inget förhandstillstånd enligt sanktionsförordningen. För produkter med dubbla användningsområden kan det dock fortfarande krävas tillstånd enligt förordningen om produkter med dubbla användningsområden.
För tillstånd för varor och teknik som förtecknas i bilaga VII till sanktionsförordningen gäller i tillämpliga delar de regler och förfaranden som fastställs i EU:s förordning om dubbla användningsområden. Detta innebär följande för
16. mars 2022
Export av produkter med dubbla användningsområden för militär slutanvändning och slutanvändare är förbjuden enligt sanktionsförordningen. Export av produkter som inte förtecknas i bilaga I till EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden eller i sanktionsförordningen kan fortfarande bli föremål för kontroll enligt "catch-all-klausulen" i förordningen om produkter med dubbla användningsområden, dvs. för att se till att de inte är avsedda för militära slutanvändningar eller slutanvändare (även när exporten avser personer eller enheter som förtecknas i bilaga IV till sanktionsförordningen).
16. mars 2022
Definitionen av "tekniskt bistånd" och "förmedlingstjänster" finns i artiklarna 1 c och 1 d i sanktionsförordningen. Tillhandahållandet av sådant bistånd eller sådana tjänster omfattas av förbuden i artiklarna 2.2 och 2a.2 och kan vara föremål för undantag och avvikelser i enlighet med artiklarna 2.3 och 2a.3, 2.4 och 2a.4 samt 2.5 och 2a.5.
16. mars 2022
Anmälan till den nationella behöriga myndigheten och ansökan om tillstånd ska lämnas in elektroniskt. I bilaga IX till sanktionsförordningen finns formulär med de obligatoriska uppgifterna för dessa anmälningar eller ansökningar, och exportörerna bör om möjligt använda dessa formulär. Om det inte är möjligt att använda formuläret ska exportörerna emellertid tillhandahålla åtminstone alla de uppgifter som beskrivs i formuläret och i den ordning som anges i formuläret.
Om produkten omfattas av EU:s förordning om dubbla användningsområden måste exportörerna också lämna in blanketten/blanketterna enligt den förordningen till den nationella behöriga myndigheten.
Formuläret för anmälan/ansökan/tillstånd i bilaga IX till sanktionsförordningen hänvisar endast till bestämmelserna i artiklarna 2, 2a och 2b. Den påverkar inte användningen av formulär som rör andra bestämmelser i sanktionsförordningen.
16. mars 2022
Icke-kontrollerade produkter som innehåller en eller flera av de komponenter som förtecknas i bilaga VII omfattas inte av de exportrestriktioner som gäller för export av dessa komponenter, förutsatt att transaktionen inte syftar till att kringgå bestämmelserna om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden eller restriktionerna för produkter med avancerad teknik enligt sanktionsförordningen.
För produkter som förtecknas i bilaga I till EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden fortsätter dock anmärkningen om "huvudbeståndsdelen" att gälla. Detta innebär att icke-kontrollerade produkter som innehåller en eller flera komponenter som förtecknas i den bilagan fortfarande omfattas av exportkontrollreglerna enligt EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden, inklusive regeln om "huvuddelar".
16. mars 2022
I artiklarna 2.3 och 2a.3 i sanktionsförordningen föreskrivs sju begränsade undantag från exportrestriktionerna under förutsättning att vissa villkor och krav är uppfyllda, dvs. att användningen av undantaget anmäls till tullmyndigheterna och att en anmälan görs första gången det används. Dessa undantag gäller för följande:
-
humanitära ändamål, hälsokriser, brådskande förebyggande eller begränsning av en händelse som sannolikt kommer att ha en allvarlig och betydande inverkan på människors hälsa och säkerhet eller på miljön eller som svar på naturkatastrofer;
-
medicinska eller farmaceutiska ändamål;
-
tillfällig export av artiklar för användning av nyhetsmedier;
-
programuppdateringar;
-
Användning som kommunikationsutrustning för konsumenter;
-
garantera cybersäkerhet och informationssäkerhet för fysiska och juridiska personer, enheter och organ i Ryssland, med undantag för dess regering och företag som direkt eller indirekt kontrolleras av denna regering, eller
-
personligt bruk för fysiska personer som reser till Ryssland eller för deras närmaste familjemedlemmar som reser med dem, och begränsat till personliga tillhörigheter, hushållsartiklar, fordon eller handelsverktyg som ägs av dessa personer och som inte är avsedda att säljas.
16. mars 2022
I artiklarna 2.4 och 2a.4 i sanktionsförordningen föreskrivs åtta undantag där tillstånd måste sökas hos den nationella behöriga myndigheten. Innan tillståndet har beviljats är det förbjudet att exportera varan. Undantagen omfattar situationer där produkten är avsedd för:
-
Samarbete mellan unionen, medlemsstaternas regeringar och Rysslands regering i rent civila frågor;
-
mellanstatligt samarbete inom rymdprogrammen;
-
drift, underhåll, återvinning av bränsle och säkerhet i fråga om civil kärnteknisk kapacitet, samt civilt samarbete på kärnenergiområdet, särskilt inom forskning och utveckling;
-
sjösäkerhet;
-
civila telekommunikationsnät, inklusive tillhandahållande av internettjänster;
-
Ensam användning av enheter som ägs eller uteslutande eller gemensamt kontrolleras av en juridisk person, en enhet eller ett organ som är registrerat eller bildat enligt lagstiftningen i en medlemsstat eller i ett partnerland;
-
Unionens, medlemsstaternas och partnerländernas diplomatiska representationer, inklusive delegationer, ambassader och beskickningar.
För avtal som ingåtts före den 26 februari 2022, vänligen kontrollera frågorna 25-27. För situationer med personer eller enheter som förtecknas i bilaga IV, kontrollera fråga 17.
16. mars 2022
Det åligger den nationella behöriga myndigheten att fastställa vilken dokumentation som kan vara användbar för att bedöma och kontrollera att villkoren för undantag är uppfyllda. Denna dokumentation kan omfatta kontrakt, mellanstatliga avtal, deklarationer från exportören (självdeklaration).
16. mars 2022
Sanktionsförordningen förbjuder försäljning, leverans, överföring eller export, eller tillhandahållande av tekniskt och finansiellt bistånd i samband med detta, av varor eller teknik till militära slutanvändare i Ryssland, för de militära slutanvändare och användare som förtecknas i bilaga IV till sanktionsförordningen. Detta omfattar både produkter med dubbla användningsområden (som förtecknas i bilaga I till EU:s förordning om dubbla användningsområden) och produkter med avancerad teknik (som förtecknas i bilaga VII till sanktionsförordningen).
När det gäller potentiell export till icke-militära användare som inte förtecknas i bilaga IV till sanktionsförordningen eller för icke-militära slutanvändningar av dessa varor och denna teknik gäller följande:
-
För produkter med dubbla användningsområden som förtecknas i bilaga I till EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden eller som omfattas av tillståndskrav på grund av tillämpningen av en klausul som omfattar alla produkter:
-
Om den avsedda slutanvändningen omfattas av de undantag som anges i artikel 2.3 (se fråga 12) är det inte nödvändigt att ansöka om tillstånd enligt sanktionsförordningen, men exportören ska uppfylla kraven enligt EU:s förordning om dubbla användningsområden. Enligt sanktionsförordningen ska exportören dessutom i tulldeklarationen förklara att produkterna exporteras enligt det relevanta undantaget och underrätta den behöriga myndigheten i den medlemsstat där exportören är bosatt eller etablerad om att han eller hon exporterar för första gången med användning av det relevanta undantaget inom 30 dagar från den dag då den första exporten ägde rum. De nationella behöriga myndigheterna kommer att övervaka användningen av undantagen i syfte att förhindra varje risk för kringgående av åtgärderna.
-
Om den avsedda slutanvändningen omfattas av någon av de åtta verksamheter som anges i artikel 2.4 (se fråga 13) ska exportören ansöka om tillstånd och en bedömning från fall till fall görs av den behöriga myndigheten i den medlemsstat där exportören är bosatt eller etablerad. Dessutom ska exportören uppfylla kraven i EU:s förordning om dubbla användningsområden.
-
Om exporten omfattas av avtal som ingåtts före den 26 februari 2022, kontrollera frågorna 25-27.
-
För produkter med "avancerad teknik" enligt förteckningen i bilaga VII till sanktionsförordningen:
-
Om den avsedda slutanvändningen omfattas av de sju undantag som anges i artikel 2a.3 (se fråga 12) är det inte nödvändigt att ansöka om tillstånd enligt sanktionsförordningen. Enligt sanktionsförordningen ska exportören i tulldeklarationen förklara att produkterna exporteras enligt det relevanta undantaget och underrätta den behöriga myndigheten i den medlemsstat där exportören är bosatt eller etablerad om att han eller hon exporterar för första gången med användning av det relevanta undantaget inom 30 dagar från den dag då den första exporten ägde rum.
De nationella behöriga myndigheterna kommer att övervaka användningen av undantagen i syfte att förebygga varje risk för kringgående av åtgärderna.
-
Om den avsedda slutanvändningen omfattas av de verksamheter som anges i artikel 2a.4 (se fråga 13) ska exportören ansöka om tillstånd och en bedömning från fall till fall görs av den behöriga myndigheten i den medlemsstat där exportören är bosatt eller etablerad.
-
Om exporten omfattas av avtal som ingåtts före den 26 februari 2022, kontrollera frågorna 25-27.
När det gäller luftfarts- och rymdindustrin hänvisas dessutom till fråga 4, där det bekräftas att undantagen och befrielserna ovan inte är tillgängliga för dessa sektorer.
16. mars 2022
Tillstånd enligt artiklarna 2, 2a och 2b behandlas av de nationella behöriga myndigheter som förtecknas i bilaga I till sanktionsförordningen och följer de regler och förfaranden som fastställs i EU:s förordning om dubbla användningsområden, som gäller i tillämpliga delar.
16. mars 2022
Strängare villkor gäller för export till vissa slutanvändare med anknytning till Rysslands försvar och industriella bas. När det gäller de personer och enheter som förtecknas i bilaga IV till sanktionsförordningen gäller inga undantag och endast vissa mycket begränsade möjligheter till tillstånd från fall till fall från de nationella behöriga myndigheterna är tillämpliga för att i brådskande fall förebygga eller mildra en händelse som sannolikt kommer att ha en allvarlig och betydande inverkan på människors hälsa och säkerhet eller på miljön. När det gäller dessa personer och enheter får kontrakt som ingåtts före den 26 februari 2022 fullföljas, förutsatt att den nationella behöriga myndigheten ger sitt tillstånd, men handeln måste upphöra tills ett sådant tillstånd har beviljats. Sådana tillstånd ska begäras före den 1 maj 2022.
Exportrestriktioner för dessa enheter gäller inte om de berörda produkterna inte är upptagna i bilaga VII till sanktionsförordningen (produkter med avancerad teknik) och inte heller i bilaga I till EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden eller om de omfattas av en klausul om uppsamlingsvillkor enligt EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden. Detta påverkar inte eventuella andra exportrestriktioner som kan finnas enligt andra regler eller förordningar.
EU:s exportörer måste också se till att de berörda produkterna inte når de förtecknade enheterna indirekt (via dessa enheters icke-listade dotterbolag eller andra enheter som de kontrollerar, eller via en mellanhand). Det är också förbjudet att sälja, leverera, överföra eller exportera berörda produkter till en tredjepartsintermediär om produkterna skulle nå den förtecknade enheten. I alla situationer bör EU-exportörer göra en lämplig due diligence av sina affärspartner och varornas slutdestination.
EU:s exportörer är dessutom förbjudna att medvetet och avsiktligt delta i verksamhet vars syfte eller verkan är att kringgå dessa exportrestriktioner.
16. mars 2022
Om du inte omfattas av dessa situationer är det i allmänhet ingen idé att ansöka om tillstånd. För de villkor som gäller för fullgörande av befintliga avtal, se frågorna 25-27.
16. mars 2022
De produkter som ingår i förteckningen över produkter i bilaga VII har valts ut på grundval av att de direkt eller indirekt kan bidra till att stärka Rysslands militära och tekniska kapacitet. De valdes också ut i samarbete med våra partnerländer.
16. mars 2022
Personerna och enheterna på den utökade förteckningen är vissa slutanvändare med anknytning till Rysslands försvar och industriella bas. De har också valts ut i samarbete med våra partnerländer.
16. mars 2022
Praktisk tillämpning av exportrestriktionerna för produkter med dubbla användningsområden och produkter med avancerad teknik för företag
Produkterna i bilaga VII förtecknas på grundval av deras beskrivning och tekniska parametrar. När du exporterar till Ryssland och dina produkter omfattas av kontroller kan du bli ombedd att tillhandahålla alla dokument som behövs för att identifiera din produkt och som är användbara för dess identifiering och klassificering, t.ex. ett tekniskt datablad där produktens egenskaper och tekniska parametrar anges.
16. mars 2022
Bilaga VII till sanktionsförordningen med en förteckning över produkter med "avancerad teknik" innehåller inga varukoder (tullkoder).
Bilagan till denna FAQ innehåller, i rent informativt syfte, en jämförelsetabell med referenser som visar hur de varor som anges i bilaga VII till sanktionsförordningen korrelerar med motsvarande varukoder enligt reglerna i Gemensamma tulltaxan och Kombinerade nomenklaturen (KN). Denna tabell tillhandahålls som en artighet till de ekonomiska aktörerna för att hjälpa dem att identifiera och klassificera de varor i bilaga VII som omfattas av de åtgärder som anges i artiklarna 2a.1 och 2b.1 i sanktionsförordningen. De motsvarande 8-siffriga KN-numren är en icke-bindande vägledning för de ekonomiska aktörerna för att upptäcka och identifiera de varor som de deklarerar. Den är inte bindande och tillhandahålls utan att det inte påverkar de skyldigheter som den ekonomiska aktören har när det gäller exportkontroll och sanktioner som ska kontrolleras vid tidpunkten för inlämnande av tulldeklarationen.
Det bör noteras att även om varukoderna stöder de ekonomiska aktörerna i deras ansträngningar att följa reglerna, krävs en ytterligare teknisk bedömning för att dra slutsatser om huruvida en vara omfattas av exportrestriktionerna. Denna ytterligare tekniska bedömning krävs ofta eftersom det i de flesta fall inte finns en perfekt överensstämmelse mellan beskrivningen av varorna i bilaga VII och beskrivningen av motsvarande varukoder.
Varukoderna är hämtade från Kombinerade nomenklaturen. Denna definieras i artikel 1.2 i rådets förordning (EEG) nr 2658/874 och i bilaga I till den förordningen, som gäller vid tidpunkten för offentliggörandet av sanktionsförordningen.
_________________
4 Rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan.
16. mars 2022
Termen "traktor" (punkt X.A.VII.001.b i bilaga VII) avser hjulgående traktorer som inte är avsedda att användas på landsväg, vilket inkluderar jordbrukstraktorer så länge de uppfyller de tekniska parametrar som krävs i denna kontroll. Tunga lastbilar, dvs. lastbilar för påhängsvagnar, omfattas av punkt X.A.VII.001.c i samma bilaga.
16. mars 2022
För att underlätta anmälan och godkännande av försäljning, leverans, överföring eller export av produkter som omfattas av artiklarna 2, 2a och 2b i sanktionsförordningen innehåller bilaga IX till förordningen en mall med de obligatoriska uppgifter som exportören ska lämna till den behöriga myndigheten i den medlemsstat där exportören är bosatt eller etablerad.
Om produkten också omfattas av EU:s förordning om dubbla användningsområden måste exportören också uppfylla kraven i den förordningen och använda den mall som finns tillgänglig i den förordningen.
Förteckningen över medlemsstaternas behöriga myndigheter för sanktionsförordningen finns i bilaga I till sanktionsförordningen.
Förteckningen över medlemsstaternas behöriga myndigheter enligt EU:s förordning om dubbla användningsområden offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning5 . En kopia av förteckningen finns på kommissionens särskilda webbplats.
___________________
5 Informationsmeddelande - Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821 om upprättande av en unionsordning för kontroll av export, förmedling, tekniskt bistånd, transitering och överföring av produkter med dubbla användningsområden (EUT L 206, 11.6.2021, s. 1): Information om de åtgärder som medlemsstaterna har vidtagit i enlighet med artiklarna 4, 6 och 7, 9, 11, 12, 22 och 23
16. mars 2022
För att möjliggöra fullgörandet av kontrakt som ingåtts före den 26 februari 2022 får medlemsstaterna tillåta export av produkter med dubbla användningsområden och produkter med avancerad teknik för icke-militär användning och icke-militära användare, under förutsättning att exportören ansöker om ett sådant tillstånd före den 1 maj 2022. Dessa tillstånd ska bedömas av den nationella behöriga myndigheten från fall till fall i enlighet med tillämpliga regler. Till dess att tillståndet har erhållits är export av sådana produkter som omfattas av de nya sanktionerna förbjuden. Efter den 1 maj 2022 är det inte tillåtet att söka tillstånd för att uppfylla befintliga kontrakt och avtal.
De nationella behöriga myndigheterna ska inte bevilja tillstånd om det finns rimliga skäl att tro att slutanvändaren kan vara en militär slutanvändare eller en person eller enhet som förtecknas i bilaga IV, att varorna kan ha en militär slutanvändning eller att exporten är avsedd för flyg- eller rymdindustrin.
Om kontraktet har ingåtts före den 26 februari direkt med en person eller enhet som förtecknas i bilaga IV, kan de nationella behöriga myndigheterna tillåta att kontraktet fortsätter att gälla, förutsatt att exportören ansöker om ett sådant tillstånd före den 1 maj 2022.
Det finns ingen hänvisning i sanktionsförordningen till giltighetstiden för ett sådant tillstånd.
Om kontraktet innehåller bestämmelser om export av en kontrollerad produkt med dubbla användningsområden måste exportören ha det nödvändiga tillståndet enligt EU:s förordning om dubbla användningsområden innan exporten äger rum.
16. mars 2022
För att underlätta godkännandet av befintliga kontrakt innehåller bilaga IX till sanktionsförordningen en mall med de obligatoriska uppgifter som exportören ska lämna till den behöriga myndigheten i den medlemsstat där exportören är bosatt eller etablerad. Om produkten omfattas av tillämpningsområdet för EU:s förordning om dubbla användningsområden måste exportören också uppfylla kraven enligt den förordningen.
Förteckningen över medlemsstaternas behöriga myndigheter finns i bilaga I till sanktionsförordningen.
Förteckningen över medlemsstaternas behöriga myndigheter enligt EU:s förordning om dubbla användningsområden offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning6 . En kopia av förteckningen finns på kommissionens webbplats för exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden.
__________________
6 Informationsmeddelande - Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821 om upprättande av en unionsordning för kontroll av export, förmedling, tekniskt bistånd, transitering och överföring av produkter med dubbla användningsområden (EUT L 206, 11.6.2021, s. 1): Information om de åtgärder som medlemsstaterna har vidtagit i enlighet med artiklarna 4, 6 och 7, 9, 11, 12, 22 och 23
16. mars 2022
Nej. Undantagen i artiklarna 2.5 och 2a.5 är avsedda för icke-militär användning och för icke-militära användare. I artikel 2.7 och artikel 2a.7 föreskrivs att när de nationella behöriga myndigheterna beslutar om ansökningar om tillstånd får de inte bevilja tillstånd om de har rimliga skäl att tro att slutanvändaren kan vara en militär slutanvändare eller att varorna kan ha en militär slutanvändning.
Enligt artikel 2b.1 b får ett avtal tillåtas om slutanvändaren är en enhet eller fysisk person som förtecknas i bilaga IV.
16. mars 2022
För att genomföra kontrakt där artiklarna har levererats och där säljaren måste utföra vissa aktiviteter (t.ex. tekniska intervjuer med kunden, formellt godkännande av produkten/artiklarna, provning, avslutande av kontraktet och betalning av milstolpar) krävs ett tillstånd för att fullfölja de delar av kontraktet som rör eftermarknadstjänster.
16. mars 2022
I artiklarna 2.5, 2a.5 och 2b.1 b definieras inte begreppet "avtal". Eftersom syftet med dessa bestämmelser är att göra det möjligt för exportörer att uppfylla sina avtalsförpliktelser enligt relevant nationell lagstiftning, är det upp till de nationella behöriga myndigheterna att bedöma om ett avtal har ingåtts enligt deras nationella lagstiftning.
I allmänhet anses ett avtal i samband med EU-sanktioner vara ingått om det innehåller alla nödvändiga delar för att genomföra en transaktion (t.ex. produkt, pris, kvantiteter, leveransdatum, villkor för genomförandet osv.) Om någon av dessa väsentliga delar saknas och det därför skulle krävas att ett senare avtal undertecknas, ska det ursprungliga avtalet inte betraktas som ett avtal.
16. mars 2022
Enligt sanktionsförordningen är det förbjudet att "direkt eller indirekt sälja, leverera, överföra eller exportera [berörda produkter], oavsett om de har sitt ursprung i unionen eller inte, till fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ i Ryssland" eller för användning i Ryssland". Det är också förbjudet att "medvetet och avsiktligt delta i verksamhet vars syfte eller verkan är att kringgå förbud" i förordningen.
EU-exportören skulle därför behöva söka tillstånd från de nationella behöriga myndigheterna enligt artiklarna 2.5, 2a.5 och 2b.1 b för att få lov att fullfölja ett avtal som kräver export av en produkt som omfattas till Ryssland eller för användning i Ryssland.
Om den ryska enhetens dotterbolag är baserat i EU är det dotterbolaget i sin tur skyldigt att följa sanktionsförordningen.
EU:s exportörer måste också se till att de berörda produkterna inte når de förtecknade enheterna indirekt (via dessa enheters icke-listade dotterbolag eller andra enheter som de kontrollerar, eller via en mellanhand). Det är också förbjudet att sälja, leverera, överföra eller exportera berörda produkter till en tredjepartsintermediär om produkterna skulle nå den förtecknade enheten. I alla situationer bör EU-exportörer göra en lämplig due diligence av sina affärspartner och varornas slutdestination.
EU:s exportörer är dessutom förbjudna att medvetet och avsiktligt delta i verksamhet vars syfte eller verkan är att kringgå dessa restriktioner.
16. mars 2022
Sanktionsförordningens tillämpningsområde fastställs i artikel 13. EU-sanktioner är inte tillämpliga utanför territoriet. Sanktionsförordningen är bland annat tillämplig på alla personer inom eller utanför unionens territorium som är medborgare i en medlemsstat och på alla juridiska personer, enheter eller organ, inom eller utanför unionens territorium, som är registrerade eller bildade enligt lagstiftningen i en medlemsstat.
Dotterbolag till EU-företag är registrerade enligt värdlandets lagar och är därmed bundna av värdlandets lagar. EU-medborgare som arbetar för dotterbolaget är dock personligen bundna av EU-sanktioner och kan hållas personligen ansvariga om de deltar i transaktioner som bryter mot EU-sanktioner. Till exempel kan EU-medborgare som underlättar transaktionen, även om dotterbolaget självt har ingått i transaktionen, fortfarande omfattas av klausulen mot kringgående om de "deltar i verksamhet" vars syfte eller verkan var att kringgå huvudförbudet. Dessutom skulle beslut som fattas av det utländska dotterbolaget och som måste godkännas/godkännas av moderbolaget i EU vara relevanta, eftersom det senare är bundet i fråga om sina egna åtgärder.
16. mars 2022
Om ditt EU-baserade företag helt eller delvis kontrollerar ett samriskföretag som är etablerat i och enligt Rysslands lagstiftning och om varan är avsedd för samriskföretagets exklusiva användning, är det möjligt att ansöka om tillstånd för export av varan. För de undantag som gäller för export som är avsedd att uppfylla avtal som ingåtts före den 26 februari 2022, kontrollera frågorna 25-27.
16. mars 2022
Termen "andra tjänster" är omfattande. Den omfattar alla tjänster som "har samband med de varor och den teknik som avses i punkt 1 och med tillhandahållande, tillverkning, underhåll och användning av dessa varor och denna teknik, direkt eller indirekt till fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ i Ryssland eller för användning i Ryssland".
16. mars 2022
Medlemsstaternas behöriga myndigheter enligt EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden utfärdar exporttillstånd för produkter med dubbla användningsområden på grundval av en särskild bedömning från fall till fall. Om de nationella behöriga myndigheterna har skäl att ompröva sin tidigare bedömning får de enligt artikel 16.1 i EU:s förordning om produkter med dubbla användningsområden ogiltigförklara, tillfälligt upphäva, ändra eller återkalla ett exporttillstånd som redan har beviljats.
Detta kan bland annat bero på en förändrad bedömning av riskerna i samband med en viss slutanvändning, slutanvändare eller destination, eller på ytterligare restriktioner för handeln med varor som kan ha införts efter det att exporttillståndet beviljades. Det kan dock även finnas andra skäl för en nationell behörig myndighet att ogiltigförklara, tillfälligt upphäva, ändra eller återkalla exporttillstånd.
Sanktionsförordningen ger de nationella behöriga myndigheterna möjlighet att ogiltigförklara, tillfälligt upphäva, ändra eller återkalla ett tillstånd som de har beviljat om de anser att ett sådant upphävande, tillfälligt upphävande, ändring eller återkallande är nödvändigt för ett effektivt genomförande av sanktionsförordningen.
16. mars 2022
Sanktionsförordningen påverkar inte import från Ryssland.
EU-importörer bör dock göra en lämplig noggrannhetsprövning och se till att denna import och de därmed sammanhängande betalningarna inte bryter mot andra EU-restriktiva åtgärder.
Genom rådets förordning (EU) nr 269/20147 införs ett frysande av tillgångar för vissa målpersoner och förbjuds att tillgångar eller ekonomiska resurser ställs till deras förfogande, direkt eller indirekt. Detta inbegriper betalning för varor och tjänster.
Dessutom förbjuder rådets förordning (EU) nr 692/20148 import från Krim och Sevastopol, och rådets förordning (EU) 2022/2639 förbjuder import från de icke regeringskontrollerade områdena i Donetsk och Luhansk oblast i Ukraina. Risken för omdirigering via Ryssland bör vederbörligen beaktas.
Mer information om EU:s restriktiva åtgärder som antagits som svar på krisen i Ukraina finns på EU:s sanktionskarta .
____________________
7 Rådets förordning (EU) nr 269/2014 av den 17 mars 2014 om restriktiva åtgärder med avseende på handlingar som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende, EUT L 78, 17.3.2014, s. 6-15.
8 Rådets förordning (EU) nr 692/2014 av den 23 juni 2014 om restriktiva åtgärder som svar på den olagliga annekteringen av Krim och Sevastopol, EUT L 183, 24.6.2014, s. 9.
9 Rådets förordning (EU) 2022/263 av den 23 februari 2022 om restriktiva åtgärder till följd av erkännandet av de icke-regeringskontrollerade områdena i Ukrainas oblasts Donetsk och Lugansk och ordering av ryska väpnade styrkor till dessa områden, EUT L 42I, 23.2.2022, s. 77-94.
16. mars 2022
Export av produkter med dubbla användningsområden till Ryssland är förbjuden, även för civil användning, från och med den 26 februari 2022. Vissa av de undantag som anges i sanktionsförordningen, liksom tillämpningen av "grandfathering clause", tillåter fortfarande export av produkter med dubbla användningsområden i mycket specifika fall och på mycket strikta villkor, inklusive behovet av ytterligare exporttillstånd.
Sanktionsförordningen ålägger dock inte de nationella behöriga myndigheterna att upphäva eller återkalla licenser som beviljats enligt förordningen om dubbla användningsområden. Den kräver snarare att samma export uppfyller de nya förbud mot export av produkter med dubbla användningsområden som anges i sanktionsförordningen och kan endast fortsätta med undantag eller dispens.
16. mars 2022
Nej. Sanktionsförordningen gäller från och med den 26 februari 2022. Den innehåller inga särskilda flexibiliteter för produkter som pågick inom Europeiska unionen vid det datumet.
16. mars 2022
Varor som befinner sig i EU och som har Ryssland som slutdestination, och som finns med i sanktionsförteckningen, omfattas av artiklarna 2, 2a och 2b i sanktionsförordningen. Förbudet mot att sälja, leverera, överföra eller exportera dessa varor, direkt eller indirekt, omfattar även förbudet mot transitering via EU:s territorium. Transitering av förbjudna varor mellan tredjeländer genom ett EU-land är således förbjuden.
Extern transitering, omlastning, återexport, återexport från en frizon, tillfällig lagring och direkt återexport från en anläggning för tillfällig lagring, som förs in i tullområdet för den berörda medlemsstaten.
Alla andra förflyttningar av varor som förs in i EU och som är avsedda för Ryssland kommer att bli föremål för en riskbedömning av tullmyndigheterna, som kan avgöra om sändningen omfattas av sanktionerna och därför behöver kontrolleras. Dessa varor skulle stå under tullövervakning tills de lämnar unionens tullområde (se artikel 267.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av unionens tullkodex).
16. mars 2022
Kontrollerna i sanktionsförordningen gäller även "försäljning, leverans eller överföring" av produkter med dubbla användningsområden och produkter med avancerad teknik utöver exporten av dem, inklusive försäljning, leverans eller överföring av produkter som redan befinner sig i Ryssland, till exempel när produkterna finns i lager hos ett EU-företag i Ryssland (till exempel en filial till EU-företaget i Ryssland).
16. mars 2022
Sanktionsförordningen påverkar inte export av kontrollerade varor som ska levereras till tredjeländer, även om de transiteras genom Ryssland. En faktor som måste beaktas är den höga risken för avledning av sådana varor eller någon annan möjlig risk för kringgående av sanktionsförordningen.
16. mars 2022
Exportrestriktionerna enligt sanktionsförordningen gäller inte för transaktioner inom EU mellan företag som är etablerade i EU. För närmare uppgifter om kontrakt med EU-baserade enheter med koppling till förtecknade personer eller enheter, se även fråga 31.
Utöver sanktionsförordningen är vissa ryska personer och enheter föremål för individuella finansiella restriktioner, t.ex. i rådets förordning (EU) nr 269/2014. Dessa restriktioner omfattar frysning av tillgångar och ett förbud mot att direkt eller indirekt ställa medel eller ekonomiska resurser till förfogande för de personer och enheter som finns upptagna i förteckningen. Att göra tillgångar eller ekonomiska resurser tillgängliga för icke-listade enheter som ägs eller kontrolleras av en listad person eller enhet (inklusive betalningar i utbyte mot varor) kommer i princip att betraktas som att göra dem indirekt tillgängliga för den sistnämnda, såvida det inte rimligen kan fastställas, från fall till fall med hjälp av en riskbaserad metod och med beaktande av alla relevanta omständigheter, att tillgångarna inte kommer att nå den listade personen eller enheten. Det är också förbjudet att göra medel eller ekonomiska resurser tillgängliga för en tredjepartsförmedlare, om dessa tillgångar skulle vara till förmån för den förtecknade personen eller enheten. I alla situationer bör EU:s exportörer göra en lämplig due diligence av sina affärspartner och den slutliga destinationen för medel eller ekonomiska resurser.
EU:s exportörer är dessutom förbjudna att medvetet och avsiktligt delta i verksamhet vars syfte eller verkan är att kringgå dessa restriktioner.
16. mars 2022
Utlämnande av kontrollerad teknik (inklusive kunskap eller immateriella föremål) till utländska personer är en typ av immateriell tekniköverföring som också kallas "anses exporterad".
Artiklarna 2 och 2a i sanktionsförordningen förbjuder försäljning, leverans, överföring eller export, direkt eller indirekt, av varor och teknik som omfattas av åtgärderna till fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ i Ryssland eller för användning i Ryssland. Kraven för kontroll av tekniskt bistånd utvidgar också kontrollen till att omfatta utländska medborgare i EU. Därför bör företagen begränsa den ryska personalens tillgång till sådan kunskap och teknik om denna kunskap och teknik skulle användas i Ryssland.
16. mars 2022
EU-aktörer bör ha lämpliga förfaranden för att säkerställa att deras export av de produkter som omfattas inte omdirigeras till Ryssland. Detta kan till exempel inbegripa avtalsklausuler med deras affärspartner i tredjeland som ger upphov till ansvar om denne återexporterar produkterna till Ryssland, samt kontroller i efterhand.
Det är medlemsstaternas uppgift att genomföra och verkställa sanktioner. Kommissionen övervakar medlemsstaternas genomförande och verkställighet av sanktionerna. Om en produkt som omfattas av sanktionen och som exporteras från EU till ett tredjeland återexporteras till Ryssland kan de nationella behöriga myndigheterna betrakta EU-exportörens underlåtenhet att utföra tillräcklig aktsamhet som en överträdelse av sanktionsförordningen. Om EU-exportören medvetet och avsiktligt underlåter att genomföra en sådan aktsamhet kan detta betraktas som deltagande i ett system för kringgående.
16. mars 2022
Sanktionsförordningens territoriella räckvidd är begränsad till EU. Förekomsten av en tullunion mellan Turkiet och unionen innebär inte en automatisk utvidgning av sanktionernas territoriella räckvidd - detta har inte fastställts i avtalet om tullunion mellan EU och Turkiet. I det sistnämnda avtalet föreskrivs att Turkiet är skyldigt att anpassa åtgärderna till tullunionens gemensamma handelspolitik. Eftersom sanktionerna har en rättslig grund som är kopplad till EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik omfattas de däremot inte av Turkiets åtagande att anpassa sina åtgärder till den gemensamma handelspolitiken i tullunionen. I det avseendet behandlas Turkiet som alla andra tredjeländer som inte tillämpar samma sanktioner som EU.
16. mars 2022
Enligt protokollet Irland/Nordirland, och särskilt avsnitt 47 i bilaga 2 till detta, gäller sanktioner som grundar sig på artikel 215 i EUF-fördraget automatiskt även för Nordirland i den mån de rör handel med varor. Detta innebär att de restriktioner enligt sanktionsförordningen som rör handel med varor även gäller för handel mellan Nordirland och Ryssland.
16. mars 2022
Sanktionsförordningen innehåller inga bestämmelser om kompensation för företag som exporterar produkter som omfattas av sanktionerna till Ryssland.
16. mars 2022
Arbete med partnerländer
Exportrestriktionernas omfattning har noga samordnats med de länder som förväntas tillämpa i stort sett likvärdiga handelsåtgärder. Detta gäller särskilt för USA, där vårt samarbete bygger på vårt engagemang inom ramen för EU:s och USA:s råd för handel och teknik. Vårt samarbete kommer att intensifieras efter antagandet av åtgärderna för att säkerställa lämplig samordning och lika villkor för företag i EU och USA.
Sanktionsförordningen innehåller en förteckning över partnerländer som kan ändras för att lägga till andra länder som har i huvudsak likvärdiga handelsåtgärder.
16. mars 2022
I dessa åtgärder avses med partnerländer länder som tillämpar en uppsättning exportbegränsande åtgärder som i huvudsak motsvarar dem som anges i sanktionsförordningen. Förteckningen över partnerländer finns i bilagan till förordningen och från och med den 26 februari 2022 omfattar den USA. Kommissionen kommer att fortsätta att se över de åtgärder som antagits av tredjeländer och upprätthålla nära kontakter med dem för att säkerställa effektiva sanktioner.
Begreppet "partnerland" har flera dimensioner med anknytning till artiklarna 2 och 2a i sanktionsförordningen:
För det första är enheter som ägs eller kontrolleras av ett företag i ett partnerland berättigade till samma undantag som enheter som ägs eller kontrolleras av ett företag i en medlemsstat. Medlemsstaterna får därför tillåta försäljning, leverans, överföring eller export av varor och teknik som omfattas av undantaget eller tillhandahållande av tekniskt eller finansiellt stöd till dessa företag, förutsatt att det inte är avsett för militär användning eller för en militär slutanvändare.
För det andra får medlemsstaterna tillåta försäljning, leverans, överföring eller export av varor och teknik som omfattas, eller tillhandahållande av tillhörande tekniskt eller finansiellt bistånd som är avsett för partnerländernas diplomatiska representationer i Ryssland.
För det tredje kommer EU att utbyta information med partnerländerna, när så är lämpligt och på grundval av ömsesidighet, i syfte att stödja exportrestriktionernas effektivitet enligt sanktionsförordningen och en konsekvent tillämpning av de exportrestriktioner som tillämpas av partnerländerna.
16. mars 2022
USA har avstått från sin så kallade Foreign Direct Product Rule (avsnitt 734.9 i EAR) och sin de-minimis-regel (avsnitt 734.4 a i EAR) för de produkter med avancerad teknik som förtecknas i bilaga VII. USA har också avstått från FDPR för produkter med dubbla användningsområden.
Dessutom kommer USA inte att tillämpa extraterritoriella kontroller på produkter där en kontrollerad produkt som ingår i bilaga VII är huvudbeståndsdelen i den exporterade produkten, men den exporterade produkten i sig inte omfattas av sanktionsförordningen, förutsatt att den nationella behöriga myndigheten iakttar den aktsamhet som anges i artikel 2.7 och artikel 2a.7 i sanktionsförordningen.
16. mars 2022
Andra diverse frågor
De ytterligare sanktioner som införts mot Vitryssland, inklusive ytterligare handelsrestriktioner, anges i rådets förordning (EU) 2022/355 av den 2 mars 2022 om ändring av förordning (EG) nr 765/2006 om restriktiva åtgärder med hänsyn till situationen i Vitryssland. Dessa återspeglar dock i stort sett den strategi som beskrivs ovan.
16. mars 2022
BILAGA - Vägledande tillfällig jämförelsetabell för de produkter som förtecknas i bilaga VII till sanktionsförordningen
Gemenskapens integrerade tulltaxor (Taric), som finns i en databas hos kommissionen, innehåller import- och exportåtgärder som är tillämpliga på specifika varor, t.ex. tullbefrielse, tullkvoter, tullförmåner, antidumpningstullar, kvantitativa restriktioner, embargon men även exportkontroller.
Genom att integrera och kodifiera dessa åtgärder säkerställer Taric att de tillämpas på ett enhetligt sätt av alla medlemsstater och ger alla ekonomiska aktörer en tydlig bild av alla åtgärder som ska vidtas vid import till EU eller export av varor från EU.
När det gäller de produkter som ingår i bilaga VII till förordning (EU) nr 2022/328 har Taric-åtgärder på 8-siffernivå gjorts tillgängliga den 4 mars för de berörda myndigheterna och intressenterna.
16. mars 2022
Korrelationstabellen kopplar samman varorna i bilaga VII med motsvarande varukoder enligt reglerna i Gemensamma tulltaxan och Kombinerade nomenklaturen (KN). De motsvarande 8-siffriga KN-numren definierar varornas tullklassificering och de koder som ska anges i tulldeklarationen.
Denna jämförelsetabell är inte bindande och tillhandahålls utan att det påverkar den ekonomiska aktörens skyldigheter inom ramen för exportkontroller och restriktiva åtgärder, vilka kommer att kontrolleras, särskilt när tulldeklarationen lämnas in.
Det bör noteras att förteckningen över KN-nummer i jämförelsetabellen i många fall inte är tillräcklig. Det krävs ytterligare teknisk bedömning för att dra slutsatser om huruvida en vara omfattas av åtgärderna. Denna ytterligare bedömning är nödvändig eftersom beskrivningen av KN-numret i många fall inte är tillräckligt specifik för att exakt motsvara kontrolltexten för produkterna i bilaga VII. Det bör noteras att denna jämförelsetabell av följande skäl inte omfattar korrelationerna med programvara:
-
KN-klassificeringen är inte baserad på programvarans innehåll utan på dess stöd (flash-enhet, DVD osv.);
-
programvara exporteras ofta som en del av tillhörande utrustning eller produkter, och därför är det KN-numret som exportören ska deklarera det som avser utrustningen eller produkterna;
-
Oftast skickas programvaran inte till mottagaren via tullen utan via molnet eller någon annan datorserver
Det bör också noteras att denna korrelationstabell inte omfattar korrelationerna till teknik, eftersom export av immateriella tillgångar inte deklareras vid tullen.
KN-numren är hämtade från Kombinerade nomenklaturen enligt definitionen i artikel 1.2 i rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan 2022 och enligt bilaga I till den förordningen, som är giltig vid tidpunkten för offentliggörandet av sanktionsförordningen. Korrelationstabellen kommer vid behov att ses över mot bakgrund av revideringar av förteckningen över varor i bilaga VII och/eller av motsvarande varukoder.
För tydlighetens skull omfattar större komponenter alla sammansatta delar som utgör en del av en slutprodukt utan vilken slutprodukten är obrukbar.
16. mars 2022